Door vallen, per ongeluk bijten op een hard stukje in voedsel, sporten, een harde klap of een ander ongeval kan een stukje van een tand of kies afbreken. Wanneer een (stukje) tand afbreekt, dan is dat vaak erg ingrijpend. Niet alleen omdat het erg pijnlijk kan zijn maar ook omdat het kan leiden tot onzekerheid op het esthetische vlak. Bovendien kunnen er zich ook andere complicaties voordoen, zoals ontstekingen.
Wat moet je doen als er een stukje tand afbreekt
Wanneer er een stukje tand afbreekt kun je door snel en doeltreffend te handelen voorkomen dat de tand verloren gaat. Probeer zo snel mogelijk het afgebroken stukje tand te vinden en spoel de tand af met melk. Beter nog is om de tand met het eigen speeksel (van wie de tand is) schoon te maken en vervolgens terug in de mond te plaatsen / nemen. Bewaar de tand bij voorkeur in de ruimte tussen de kiezen en de wang. Maak de tand nooit schoon onder de kraan of in stromend water.
Is de tand ter bewaring in de mond genomen? Dan is het zaak om zo snel mogelijk naar een tandarts te gaan. Bel deze tandarts eerst op, voordat je er heen rijdt, zodat je zeker weet dat deze aanwezig is en je er terecht kan.
Maatregelen stukje tand afgebroken:
- Vind de tand zo snel mogelijk
- Raak de wortel niet aan
- Reinig, indien nodig en mogelijk met het eigen speeksel of met melk
- Plaats de tand zelf terug in de kaak en ga daarna zo snel mogelijk naar de tandarts
Wat als je de tand niet terug kunt vinden?
Kun je het stukje of (niet alle) stukjes niet terug vinden? Ook dan raden we je aan om zo snel mogelijk langs de tandarts te gaan om de schade te laten beoordelen door de tandarts. Ook kan hij de mond en tanden schoonmaken om zo problemen aan de zenuwen en omliggende tanden te voorkomen.
Wat doet de tandarts met een afgebroken stukje tand
Wanneer je bij de tandarts komt zal deze proberen het afgebroken stukje tand te redden. Hij beoordeeld eerst de schade aan de tand, de omliggende tanden, het tandvlees en de zenuwen. Wanneer het afgebroken stuk bewaard is en deze (door het nathouden) in goede staat verkeert, dan is het mogelijk dat de twee componenten weer aan elkaar worden gezet. De tandarts bekijkt of hij het afgebroken stuk kan terugplaatsen.
Als terugplaatsing niet mogelijk is, herstelt de tandarts de tand met tandkleurig materiaal (composiet) of bekijkt hij mogelijkheden als het aanbrengen van een kroon, een plaatje, een frame, een brug of een facing. Ook is het, in gevallen waarbij niet meer voldoende tandweefsel aanwezig is, mogelijk om een implantaat te plaatsen.
Bij melktanden zal de tandarts bijna altijd voorstellen om geen ingrijpende maatregelen te nemen. Dit gebeurt uitsluitend bij kinderen die hun melkgebit nog hebben en waarvan duidelijk is dat er onder de beschadigde tand nog een volwassentand zit. De tandarts zal waar nodig uiteraard wel de scherpe randjes bijwerken en de tand goed schoonmaken en beoordelen op aanvullend letsel.
Bij mij hebben ze het stukje weer kunnen maken /plakken.