Ga naar de inhoud

De beste tandpasta voor kinderen

beste tandpasta voor kinderen

Voor peuters, kleuters en kinderen tot 5 jaar gelden specifieke adviezen met betrekking tot het gebruik van tandpasta, met name voor de hoeveelheid fluoride. Maar ook voor oudere kinderen die het tandenpoetsen nog moeten leren zijn er aandachtspunten, daar is naast de hoeveelheid fluoride ook de smaak van belang.

Kinderen tot 5 jaar: peutertandpasta

Gebruik vanaf de doorbraak van de eerste melktandjes fluoride-peutertandpasta. Het gebruik van fluoride helpt gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. Ook als de tanden nog niet doorgebroken zijn helpt fluoride bij de aanmaak van sterke tanden (nog verborgen onder het tandvlees). Waarom is fluoride belangrijk? Een korte uitleg. Elke keer als je kind iets eet of drinkt, onttrekken de zuren uit voeding en de zuren afkomstig van bacteriën die leven van de voedselresten op ons gebit (tandplak) diverse mineralen uit het tandglazuur. Dit wordt demineralisatie genoemd, waardoor de tandglazuur (tijdelijk) zwakker wordt. Gaatjes ontstaan als er te vaak, te veel en te lang ontkalkend zuur in de mond aanwezig is, waarbij de herstellende krachten van het speeksel op het tandglazuur te kort schieten. Fluoride helpt de demineralisatie te verminderen en zorgt voor een goede remineralisatie: het terug opnemen van mineralen en sporenelementen in het tandglazuur

Kinderen tot 5 jaar hebben niet dezelfde dosis fluoride nodig als volwassenen. Zou je een volwassenen tandpasta met fluoride gebruiken voor een kind dan heb je kans dat het later last krijgt van witte vlekjes op de tanden (te veel fluoride). De hoeveelheid fluoride in fluoridepeutertandpasta is daarom aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. De beste tandpasta voor baby’s en kleine kinderen tot 5 jaar vinden wij de peutertandpasta van Elmex. Deze tandpasta is zeer mild van smaak, bevat een goed onderzochte, veilige hoeveelheid fluoride en maakt de tanden goed schoon van tandplak. Tip: gebruik slechts een klein beetje tandpasta, een hoeveelheid ter grote van een halve tot hele erwt is ruim voldoende.

Kinderen vanaf 5 jaar

Kinderen vanaf vijf jaar hebben doorgaans al een goed doorgekomen melkgebit. Om dat gebit sterk en gezond te houden is goed tandenpoetsen (2x per dag) en een tandpasta met fluoride van belang. Tijdens het wisselen en doorbreken van de blijvende tanden en kiezen(van 5 tot +/- 12 jaar) is fluoride onontbeerlijk voor een goede sterke opbouw van het tandglazuur. Wij raden aan om geen tandpasta’s te gebruiken met allerlei smaakjes maar je kind meteen te laten wennen aan een mintsmaak van de tandpasta. Dat is even doorbijten bij het leren tandenpoetsen maar maakt het dagelijks tandenpoetsen straks een stuk makkelijker. Dit zorgt ervoor dat ze straks makkelijker kunnen overstappen naar een tandpasta met meer fluoride. Je kunt het kind dus beter laten wennen aan de gangbare smaken en samenstellingen van tandpasta.

Voor kinderen vanaf vijf jaar heb je geen speciale tandpasta meer nodig. Zij kunnen gewoon tandpasta voor volwassenen gebruiken. De beste tandpasta voor kinderen vanaf 5 jaar vinden wij de normale Elmex anti-cariës tandpasta aan. Waarom? Deze tandpasta is mild van smaak (een frisse maar niet te straffe menthol smaak), reinigt zeer goed, is verantwoord voor dagelijks gebruik en bevat de juiste hoeveel fluoride om tijdens het wisselen van melktanden en doorkomen van volwassentanden sterke en gezonde tanden te ontwikkelen.

1 reactie op “De beste tandpasta voor kinderen”

  1. Ik gebruik voor mijn baby, op aanraden van de tandarts, ook de Elmex voor peuters. Wij gebruiken een elektrische tandenborstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *