Ga naar de inhoud

De beste tandpasta’s zonder fluoride [update 2023]

Tandpasta zonder fluoride

Je zoekt een tandpasta die goed is goed is voor je tandglazuur, niet giftig is, lekker smaakt en voor een frisse adem zorgt. Een groeiend aantal mensen geeft de voorkeur aan tandpasta’s zonder fluoride. Ik heb een aantal tandpasta’s zonder fluoride toevoeging getest. In dit artikel vind je de resultaten van de test en geven we advies wat de beste tandpasta zonder fluoride is.

Samenvatting

Weleda Saline komt uit onze test als beste naar voren, met de tandpasta van het merk Bluem als een goede tweede. Tenslotte scoort paradontax een mooie derde plaats.

Ophef over fluoride

Fluoride ligt al jaren onder vuur. De ophef over de stof is er altijd geweest. Op internet stikt het van de websites die schrijven dat fluoride giftig en zelfs kankerverwekkend zou zijn. Veel mensen zijn er daarom van overtuigd dat fluoride schadelijk is voor je gezondheid. Hoewel de discussie op internet niet helemaal is beslecht, wil je het beste voor je gezondheid en die van je kind.

Fluoride vrije tandpasta’s getest

Ik begrijp heel goed dat je op zoek bent naar een goede vervangende meer natuurlijke tandpasta zonder al te veel toevoegingen. Ik probeer daar zelf ook zo veel mogelijk op te letten. Ik heb voor deze website veel verschillende tandpasta’s getest. Ik ga je helpen om een goede tandpasta zonder fluoride te vinden die bij jou past.

Wat is de beste tandpasta voor jou?

Een goede tandpasta moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zelf vind ik het belangrijk dat de smaak van de tandpasta prettig is en de pasta goed tandplak en aanslag verwijdert. Ook vind ik het belangrijk dat tandpasta een frisse adem geeft. Oftewel een tandplak die goed is voor je tanden, voor mooie tanden zorgt en een prettig gevoel in de mond geeft. Door de verpakkingen goed te lezen kom je er achter of de tandpasta fluoride bevat, hoe de smaak wordt omschreven en of die nog andere gunstige eigenschappen heeft (zoals goed voor gevoelige tanden en tandvlees). Zo bepaal je wat voor jou de beste fluoride vrije tandpasta is.

De beste tandpasta zonder fluoride

Voor deze test heb ik drie merken geselecteerd: Weleda Saline, Bluem en Parodontax. Waarom? Dit zijn de best verkrijgbare tandpasta’s zonder fluoride, te koop bij de meeste drogisterijen en bij bol.com. Er zitten wat betreft ingrediënten veel verschillen tussen deze merken. De Parodontax bevat grotendeels dezelfde ingrediënten als normale tandpasta. Dat is logisch, omdat deze ingrediënten noodzakelijk zijn voor de schurende werking, smaak en ‘schuim’ functie. De Weleda tandpasta heeft een iets andere samenstelling. Bluem valt op door de toevoeging van hoge concentratie zuurstof (bacteriedodend). De geselecteerde merken bevatten uiteraard geen fluoride.

Ik heb deze test niet alleen gedaan. Ik heb een groepje gebruikers van deze website gevraagd om de tandpasta te beoordelen. Zij beoordeelden elk individueel de tandpasta op smaak, poetsgemak en poetsresultaat. Elke tester heeft een score / cijfer gegeven en het gemiddelde daarvan zie je gerangschikt in onderstaande uitslag.

Welke tandpasta zonder fluoride kopen?

De testgebruikers hebben gemiddeld de volgende cijfers gegeven aan de genoemde tandpasta’s.

1. Weleda Saline scoorde gemiddeld een 8.5

2. Bluem tanpdasta een 8.1


3. Parodontax Fluoridevrij kreeg een 7.5

Weleda wordt veruit als beste tandpasta zonder fluoride beoordeeld door het groepje testgebruikers. Bluem verdient een goede tweede plaats, maar is wel een stuk duurder (12 euro). De andere twee merken, de parodontax en sensodyne, werden ook goed in zowel poetsresultaat als poetsgemak beoordeeld, maar de ingrediëntenlijst en de twijfel bij een aantal testers bij deze grote merken winnen het niet van de meer biologische en duurzame insteek van de Weleda producten.

De Winnaar: Weleda Saline

De natuurlijke tandpasta van Weleda was voor veel testers wel even wennen, omdat de smaak anders is (zouter) als de bekendere tandpasta. Het zeezout in de pasta bestaat uit zoutkristallen, die de structuur van de tandpasta korrelig maken. Na enkele malen poetsen was vrijwel iedere tester enthousiast over de smaak. Enkele vonden het een nadeel dat de tandpasta weinig schuimt, aan de tandpasta zijn geen fluoride en synthetische schuimmiddelen toegevoegd. Ondanks dat de tandpasta niet veel schuimt doet het wel goed zijn werk. Enkele testers hebben met een poetsverklikker gecontroleerd hoe goed de tandplak was verwijderd na een poetsbeurt. Al met al krijgt deze tandpasta dus een zeer ruime voldoende van alle gebruikers en staat daarom met stip op nummer 1. De fluoride vrije tandpasta van het merk Bluem scoort bijna net zo goed, maar krijgt minpunten vanwege de hogere prijs. De Weleda Saline tandpasta roepen we hierbij uit als de beste tandpasta zonder fluoride die op dit moment te koop is.

Is tandpasta eigenlijk wel nodig?

Je kunt nog een stapje verder gaan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat tandpasta op zichzelf niet leidt tot een schoner gebit. Het gebruik van tandpasta draagt er niet toe bij dat een tandenborstel effectiever wordt in het weghalen van tandplak. Alleen poetsen met water werkt net zo goed om tandplak te verwijden. Om tandplak te verwijderen, kun je dus net zo goed zonder pasta poetsen. Veel belangrijker is een goede tandenborstel en die ook op de juiste manier gebruiken, liefst een elektrische tandenborstel.

Lees ook: wat is de beste elektrische tandenborstel

Poets op de juiste manier!

De juiste manier? Niet schrobben in lange halen, dus niet zoals je de vloer boent! Zet de tandenborstel schuin tegen je tandvlees en maak zachte draaiende bewegingen langs het tandoppervlak. Kleine snelle bewegingen zonder hard te drukken op de borstel. Doe dit zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van je tanden. Te veel gedoe? Een elektrische tandenborstel doet dit werk voor je. Je moet de borstel dan alleen in de juiste hoek tegen de tand zetten. En tandpasta, is dat dan helemaal onzinnig? Nee. De frisse smaak, het schone mondgevoel, de frisse adem en het weghalen van aanslag maken tandpasta toch wel erg prettig om te gebruiken.

En hoe zit het dan met de giftigheid van fluoride?

Grote kans dat je op zoek bent naar een fluoridevrije tandpasta omdat je zorgen hebt over de schadelijkheid van fluoride. Eerder schreven we dat de discussie op internet over de schadelijkheid nog niet helemaal beslecht is. In de wetenschap is echter een ander geluid te horen. Bijna alle onderzoeken tonen aan dat de hoeveelheid fluoride in tandpasta zo laag is dat dit niet schadelijk is voor de gezondheid. Die onderzoeken benadrukken het belang van fluoride in tandpasta. Het stofje beschermt het gebit, onder andere door het bevorderen van remineralisatie, tegen gaatjes. Daarnaast zorgt fluoride voor het remmen van de zuurproductie door plaquebacteriën. De websites op internet die melden dat fluoride giftig is, baseren hun informatie hoofdzakelijk op onderzoeken naar de giftigheid van fluoride in water en milieu. De informatie wordt daarbij uit zijn verband getrokken, zoals ik in een ander artikel toelicht. Desondanks begrijp ik dat sommige mensen geen fluoride willen in hun tandpasta. Zorg er dan wel voor dat je echt goed je tanden poetst (liefst elektrisch) en tandenstokers gebruikt, zodat plaque geen kans krijgt.

Met welke tandpasta poets jij?

11 reacties op “De beste tandpasta’s zonder fluoride [update 2023]”

  1. Wat je uiteraard wil weten is niet of de tandpasta lekker smaakt of prettig poetst (ik vind eerlijk gezegd alle tandpasta’s vies) maar of hij goed schoonmaakt en op termijn er minder of geen gaatjes ontstaan. Vooral dat laatste blijft bij ‘reviews’ veelal buiten schot terwijl het de belangrijkste factor hoort te zijn bij de keuze voor een tandpasta en een test, Dus waar ik wel nieuwsgierig naar ben is hoe de fluorvrije tandpasta’s op termijn presteren t.o.v. de tandpasta’s met fluor als het gaat om meer of minder gaatjes?

  2. Ik gebruik Himalaya tandpasta met natuurlijk fluoride. Mijn tandarts wil dat ik fluoride tandpasta ga gebruiken,
    ik wil dat niet omdat er teveel nadelen aan verbonden zijn.
    Kennen jullie de Himalaya tandpasta? ook bekend als Ayurvedic dental cream with natural Fluoride

  3. Ik poets met Allepozeep met 30 % jeneverbes olie goed voor je tanden en vooral goed voor je tandvlees.
    Kost ongeveer €5 en je doet er lang mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *