Ga naar de inhoud

Hoe je beugel reinigen met ragertjes?

Beugel reinigen met ragertjes

Heb jij een vaste beugel, ook wel slotjesbeugel of blokjesbeugel genoemd? Bij een vaste beugel blijven rond de onderdeeltjes vaak etensresten en tandplak zitten. Met alleen tandenpoetsen krijg je de tanden en de beugel onvoldoende schoon. Speciale ragertjes (ook wel interdentaal borsteltjes genoemd) helpen jou de beugel en je tanden wel goed te reinigen.

Hoe houdt je een beugel schoon?

Wanneer je een vaste beugel hebt, is het door alle onderdelen die op en rond je tanden geplaatst zijn lastig om jouw tanden goed schoon te poetsen. Dit is vooral het geval bij de slotjes en de tanden achter de draad. De tandenborstel bereikt de plekken die onder de draad zitten erg moeilijk. Met tandenpoetsen reinig je met name de oppervlaktes van de tanden en kiezen. Ook krijg je er meestal ook een deel van de tandplak rondom de slotjes weg, maar niet alles. Om de ruimtes tussen de tanden en kiezen te reinigen is er daarom meer nodig dan tandenpoetsen. Denk aan het gebruik van ragertjes, tandenstokers, floss draad en een waterflosser.

Gevolgen onvoldoende reiniging

Wanneer je jouw beugel en dus jouw gebit onvoldoende reinigt, kunnen er gaatjes ontstaan. Naast het ontstaan van gaatjes kunnen ook verkleuringen op de tanden ontstaan, met name op de plaatsen waar de slotjes bevestigd zijn. Tenslotte kan door een slechte mondhygiëne je tandvlees gaan ontsteken. Met als gevolg het verlies van tanden en kiezen. Door gebruik te maken van een rager reinig je de tanden en beugel optimaal.

Beugel reinigen met ragertjes

Speciale ragertjes zorgen ervoor dat de ruimte onder de draad van jouw beugel goed gereinigd wordt. Ook gebruik je ze om de randen van de slotjes in detail schoon te maken en om het tandvlees tussen de tanden goed te poetsen. De interdentaal borsteltjes kunnen zowel tussen de tanden als kiezen gebruikt worden, afhankelijk van de dikte en het soort materiaal. Omdat jouw tanden en kiezen tijdens de periode dat je een beugel draagt, verschuiven, is het aan te raden de dikte van de ragertjes af te stemmen op jouw gebit. Goede ragertjes zijn onder andere te koop bij BOL.com. Wij vinden deze van Interplox altijd erg goed hun werk doen.

Beugel reinigen met waterflosser

Met een waterflosser kan het hele gebit gereinigd worden. De waterflosser kun je beste na het tandenpoetsen gebruiken voor een complete mondhygiëne. Met een sterke maar veilige waterstraal, gemengd met lucht reinigt de waterflosser komt op plekken waar de tandenborstel en ragertjes niet bij kunnen. Een goede waterflosser is onder andere de waterpik.

2 reacties op “Hoe je beugel reinigen met ragertjes?”

  1. Goed reinigen is echt heel belangrijk. Er blijven nu eenmaal meer etensresten aan je beugel zitten. Elke ochtend en avond gebruik ik ragertjes om ervoor te zorgen dat er geen resten achterblijven. Mijn ortho heeft mij ook goede tips gegeven over hoe ik mijn beugel het beste schoon kan maken.

  2. Bedankt voor het delen van deze tips om mijn beugel schoon te maken. Vorige week heb ik mijn beugel gekregen en heb er nog veel last van. Ook tandenpoetsen vind ik lastig. Hopelijk helpen ragertjes om mijn tanden gezond te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *