Ga naar de inhoud

Doorzichtig blaasje in de mond? Lees hier wat het kan zijn

Doorzichtig blaasje in de mond

Last van een doorzichtig blaasje in de mond aan de binnenkant van je lip of in je wang of onder de tong? Dit bobbeltje is vaak een zogenaamde mucocele: een verstopping van een speekselkliertje (oftewel een speekselkliercyste) of een Afte: een minuscuul zweertje. Wat beide aandoeningen zijn lees je in dit artikel.

Mucocele

Wat is een mucocele bobbeltje?

bobbeltje-mond-binnen-vocht

Een mucocèle ziet eruit als een glazig, soms blauw doorschijnend bolletje. Het is pijnloos en volkomen ongevaarlijk. Het blaasje wordt veroorzaakt doordat de afvoergangetjes van de speekselklieren niet goed functioneren, bijvoorbeeld als gevolg van een beschadiging of verstopping. Het speeksel kan niet weg en hoopt zich op in de buurt van het kliertje. De holte vult zich dan met slijm omdat het in verbinding staat met de kleine speekselklieren. Het door de verstopping van de speekselklier veroorzaakte blaasje kan in korte tijd ontstaat en gaat meestal na verloop van tijd zelf weer weg. De weke zwelling is vaak niet groter dan enkele millimeters tot één centimeter.

Waar komen deze bobbeltjes voor?

Een mucocèle is dus een goedaardige aandoening, die soms ontstaat door een beschadiging (bijvoorbeeld door bijten op de lip of velletje lostrekken). De afvoergang van een speekselklier kan ook verstopt raken zonder dat daarvoor een aanwijsbare oorzaak is. Het zijn dus vooral de plekken waar in de mond waar veel speekselkliertjes zitten. De speekselkliertjes zitten in de gehele mond, vooral in de onderkant van je gebit, wangen en onderlip. Het blaasje kan dus overal in de mond ontstaan. De meest voorkomende plekken zijn: onder de tong, aan de binnenkant van de lip, in de wang, op de onderkant van de tong en op het gehemelte.

Moet ik iets aan het bobbeltje doen?

Het bobbeltje of blaasje is gevuld met vocht. Meestal is het niet nodig om er iets aan te doen. Na enkele weken gaat het bobbeltje vanzelf weg of gaat het open doordat je er per ongeluk op bijt. Vervolgens geneest dit vanzelf. Het wordt afgeraden om het bobbeltje zelf kapot te maken of prikken, dit kan leiden tot infecties. Wel kun je eventueel een zalf gebruiken om het genezingsproces te versnellen.

Soms blijft het blaasje terugkomen en is er sprake van een hardnekkige verstopping van de afvoergang van de speekselklier. In dat geval is het verstandig om uw tandarts of een andere bevoegde zorgverlener te raadplegen.

Aften

Wat is een aft?

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=513236

De mucole blaasjes en bobbeltjes in de mond worden nog wel eens verward met aften. Dat is een tweede veelvoorkomende kwaal. Een op de vijf Nederlanders heeft er minstens eenmaal per jaar last van.Een aft is een klein zweertje in de mond van zo’n 2 tot 10 mm doorsnede. Het is een oppervlakkige slijmvliesbeschadiging. Ze zien er duidelijk anders uit dan de gevulde blaasjes van een Muocele, namelijk platter en grijswit of geel met een duidelijke rode, ontstoken rand. Ze kunnen erg pijnlijk zijn.

Waar komen aften voor?

Aften komen vooral voor op het zachte slijmvlies in de mond: wangslijmvlies, het tandvlees en het verhemelte, maar ook op of onder de tong kunnen ze zich manifesteren. Ze komen alleen voor aan de binnenkant van de mond.

Moet ik iets aan een afte doen?

Heel veel mensen hebben last van aften. Het merendeel heeft last van kleine aften, die redelijk snel genezen. Meestal verdwijnt een aft na een tijd weer vanzelf. Voor wie niet zolang wil wachten, zijn er wel middelen te koop. Om de pijn van aften te verminderen, kun je ze aanstippen met een verdovende vloeistof of gel. Een voorbeeld van zo’n product, is de eerder genoemde Evisense Pro Aften Gel.

Evisense Pro Aften Gel
Evisense Pro Aften Gel is een makkelijk aan te brengen gel als je last hebt van een aft.

Verkrijgbaar bij

plein.nl (€24,17)

Sommige mensen zijn gevoeliger voor aften, terwijl anderen er zelden tot nooit last van hebben. De oorzaak van aften is niet helemaal duidelijk. Oorzaken kunnen zijn:

  • Stress
  • Slaaptekort/vermoeidheid
  • lage weerstand
  • Hormonale verandering
  • beschadiging van slijmvlies (door bij scherp gekruid eten, warm voedsel, hard broodje of een tandenborstel).
  • Ongezonde voeding en levensstijl
  • Slechte mondhygiëne

Andere oorzaken van doorzichtige blaasjes in de mond?

Lijkt dit niet op het bobbeltje of blaasje wat jij in jou mond hebt? Andere oorzaken zijn: blaar door heet eten (tong verbrand) en koortslip (aan de buitenkant). Een koortslip (herpes) beperkt zich tot de regio rond de mond, bijna altijd aan de buitenkant van de lippen.

4 gedachten over “Doorzichtig blaasje in de mond? Lees hier wat het kan zijn”

    1. Er is soms wat spraakverwarring tussen aftjes en blaasjes. Wat artsen aftjes noemen is eigenlijk een speciale categorie van blaasjes die regelmatig terugkomen. Het is nog steeds niet duidelijk waarom maar ongeveer 20% van de bevolking heeft hier last van. Als je hier erg veel last van hebt valt het zeker aan te raden een arts te raadplegen, net zoals wanneer de blaasjes niet binnen een paar dagen vanzelf verdwijnen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *