Veel kinderen duimen of hebben maar al te graag een teut in de mond. Dat komt omdat sommige kinderen van nature een zuigbehoefte hebben, ingegeven vanuit het instinct. Duimzuigen is een oefening op het zuigen aan de tepel (of fles). Daarnaast is zuigen in de eerste maanden ook goed voor de ontwikkeling van zijn kaak en het gevoel in de mond. Tenslotte kalmeert het en verlaagt de hartslag en bloeddruk. Zo rond de derde, vierde maand neemt de zuigbehoefte bij baby’s af. Het sabbelen op een speen of duim wordt voor een kind dan een manier om zichzelf onafhankelijk van zijn ouders te troosten. Ook kan het een gewoonte worden.
Slecht voor de tanden
Vanaf dat moment is het dan ook tijd om duimzuigen of het zuigen op een speen af te leren, want het heeft onder andere gevolgen voor het gebit. Meestal levert het duimen of gebruik van een speen echter geen problemen op voor het melkgebit. Pas als de eerste snijtanden van het blijvend gebit doorbreken, kan duimen schadelijk zijn.
Af en toe (kort) duimzuigen heeft vaak geen nadelige gevolgen. Vaak sabbelen deze kinderen wat aan de duim of vinger. Het kind zal dit sneller af weten te leren. Maar wanneer uw kind langdurig en meerdere keren op een dag duim zuigt of een speen gebruikt, heeft het een aantal gevolgen. De gevolgen zijn vooral zichtbaar op de stand van de tanden. De boventanden van het blijvend (volwassen) gebit en de kaak kunnen door het zuigen naar voren geduwd worden. Door het duimen of het speen sabbelen kunnen de boventanden niet goed groeien. Gelukkig herstelt dit bij het melkgebit nog wel wanneer er drie maanden niet gesabbeld wordt.
Wanneer een kind na het zesde jaar nog duim zuigt of een speen heeft kan ook de ontwikkeling van het verhemelte beïnvloed worden. Het verhemelte komt dan meer bol te staan en dit kan in sommige gevallen tot gevolg hebben dat het neus-tussenschotje scheef komt te staan.
Tijdig stoppen
Daarom is het verstandig om uw kind zo snel mogelijk af te leren om te duimen of de speen te gebruiken. Zoals aangegeven is zuigen een natuurlijke, instinctmatige behoefte van een baby, alleen bij langdurig en meermaals per dag duimen is het goed om de reflex af te leren. De meeste kinderen leren het duimzuigen overigens zelf af rond hun vierde levensjaar. Is dit niet het geval, dan is hulp nodig.
Probeer zowel het duim- of speen zuigen van uw kind zo vroeg mogelijk af te leren, in ieder geval vóór het doorbreken van het blijvend (volwassen) gebit. Dit is meestal op een leeftijd van 5 tot 6 jaar. Als uw kind gaat duimen, kunt u het beter een speen geven. Wij raden een speen van Difrax aan. Het afleren van het zuigen op een speen is het makkelijkst. Je pakt de speen zo nu en dan af en geeft hem steeds minder vaak terug aan je kind. De behoefte aan zijn speen zal afnemen. Daarom leert een kind het gebruik van een speen meestal gemakkelijker af dan duimen. De duim of de vinger is altijd in de buurt voor het kind en is dus niet weg te stoppen.
Tip
Poets de puntjes van de nieuwe tanden die doorbreken meteen mee. Dat geldt zowel voor het melkgebit als voor het blijvend gebit. Het glazuur van net doorgebroken tanden en kiezen is nog niet sterk. Ze zijn dus extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes. Start vroegtijdig met poetsen. Gebruik voor kinderen jonger dan 5 jaar speciale peutertandenborstel en peutertandpasta. Wij hebben goede ervaring met peutertandpasta van Elmex en de peuter-tandenborstel van Jordan. Tandpasta voor volwassenen kan gebruikt worden voor kinderen vanaf vijf jaar.
Bij onze kleine koste het toch wel flink wat moeite om het spenen af te leren, hopelijk geen grote gevolgen voor zijn tandjes later.