Ga naar de inhoud

Extreem bang voor de tandarts: wat nu?

bang tandarts

Uit onderzoek blijkt dat circa 1 op de 10 Nederlanders twee jaar of langer niet bij de tandarts is geweest. Dat heeft verschillende redenen. Toch behoort extreme angst zeker in de top drie. Heel veel mensen ervaren ongelooflijk veel angst voor de tandarts. Soms door een nare ervaring uit hun verleden, maar ook in veel gevallen doordat ze de angst van hun ouders hebben overgenomen. Hierdoor zijn er hele generaties die niet of nauwelijks bij de tandarts komen. Dat kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid.

Ervaar jij ook extreme angst voor de tandarts en heb je geen probleem hoe je dit probleem moet aanpakken? Dan is het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Wacht hier zeker niet te lang mee. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat er problemen zullen optreden. Je kunt jezelf heel wat pijn besparen door eerder te gaan. Met behulp van de volgende tips overwin jij beetje bij beetje jouw tandartsangst.

Kies de juiste tandarts

Een goede tandarts is enorm belangrijk als je enorm veel angsten kent. Er zijn zelfs praktijken zoals www.cdctandzorg.nl die gespecialiseerd zijn in het behandelen van mensen met tandartsangst. De grootste boosdoener van tandartsangst is toch wel een nare ervaring uit het verleden. Sommige mensen hebben ooit een hele botte tandarts gehad. Eentje die veel dingen deed zonder het te vertellen of onnodige pijnlijke behandelingen gaf. In andere gevallen is angst afgekeken bij klasgenootjes of ouders. Een goede tandarts weet precies wat hij moet doen om jou gerust te stellen. Ga dus gerust op zoek naar een tandarts die iets verder bij jou af ligt. Je hoeft hier maar twee keer per jaar heen, dus hier kan best iets verder voor gereden worden. Zeker als dit betekent dat je voortaan wél naar de controles komt. Je gezondheid is immers goud waard.

Weet wat je kunt verwachten

Angst voor de tandarts ontstaat ook door angst voor het onbekende. Je weet niet altijd wat je kunt verwachten. Daarom is het belangrijk om van tevoren al afspraken te maken met de tandarts. Leg je angsten uit en vertel dat je tijdens de controle liever geen andere behandelingen krijgt. Zo weet je zeker dat er op dat moment niets meer wordt gedaan dan in de mond kijken. Is er toch een behandeling nodig? Vraag dan om zoveel mogelijk informatie vooraf. Dit werkt over het algemeen heel rustgevend omdat je dan weet wat er gedaan wordt en je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Een stopteken

De controle weggeven is erg lastig. Zeker als je al enorm bang bent. Daarom is het misschien verstandig om met de tandarts een stopteken af te spreken. Als jij een signaal geeft, zal de tandarts de behandeling even pauzeren of stopzetten. Zo weet je dat je de controle nooit volledig uit handen geeft en je de baas blijft over je eigen lichaam. Dit kan veel rustgevender werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *