Ga naar de inhoud

Facings laten zetten: wat zijn het en hoe werkt het?

Facings

Facings zijn witte kleine plaatjes of vulsel die de tandarts op uw tanden plakt. Ze worden veel gebruikt om de vorm of kleur van uw tanden te verbeteren. Van welk materiaal worden ze gemaakt, waarvoor gebruik je ze, hoe gaat de behandeling in zijn werk en wat zijn de kosten?

Wat zijn facings?

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet (kunststof) of een schildje van porselein. De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. De witte plaatjes of het vulsel wordt op maat van uw tanden gemaakt. Daardoor voelt een facing zoals een eigen tand. Ze hebben de kleur van uw tanden of enkele tinten lichter. Een facing wordt gemaakt van composiet of porselein. In veel gevallen moet de facing op maat gemaakt worden en worden er geen kant en klare plaatjes gebruikt. De tandarts boetseert het materiaal tijdens de behandeling en slijpt het vervolgens in vorm.

Waarvoor worden ze gebruikt?

Facings werden in het verleden vooral gebruikt om afgebroken tanden of hoekjes te repareren. Ook het vullen van spleetjes of scheve tanden rechter laten lijken was een bekende toepassing. Sinds enkele jaren worden facings ook gebruikt als veilig alternatief voor het bleken van tanden. Gele of bruine tanden verdwijnen door er een schildje in uw originele tandkleur of enkele tinten lichter op te plakken.

De facing op de tanden plakken?

Samen met de tandarts bepaalt u de kleur van de witte plaatjes of het vulsel. In het geval van een porseleinenvulling maakt de tandarts eerst een afdruk van uw gebit en laat hij een tandtechnisch laboratorium kant en klare porseleinen plaatjes op maat maken. Die op maat gemaakte plaatjes plakt hij bij een volgende behandeling vervolgens op uw tanden. De kunststof facings (composiet) worden door de tandarts zelf gemaakt van wit vulmateriaal terwijl u in de stoel ligt.

Voor zowel het aanbrengen van de kant en klare plaatjes als het kunstof materiaal behandeld de tandarts uw tanden voor door het oppervlak licht op te schuren, desnoods de scherpe randjes bij te slijpen en het hechtoppervlak te vergroten. Vervolgens wordt er een hechtlaag aangebracht. Daarop brengt de tandarts het materiaal van de facing of de kant en klare facings aan.

In het geval van composiet brengt de tandarts materiaal op uw tand aan en gaat het vervolgens naar de juiste vorm maken. Hij boetseert het materiaal in de juiste vorm en zet er een UV lamp op om het materiaal snel te laten harden. Vervolgens gaat hij het materiaal slijpen om het in de juiste vorm en dikte te krijgen. Tenslotte wordt het oppervlak gepolijst voor een mooi glad oppervlak.

Levensduur en kosten van facings?

Een facing gaat, mits goed onderhouden een flink lange tijd mee. Wel kan de facing na een aantal jaar lichte verkleuring vertonen. Dit is eenvoudig op te lossen door goed te poetsen met een whitening tandpasta. Bij beschadiging of als u een nieuwe kleur wenst kan de tandarts de facing altijd repareren of vervangen. Dit geldt niet bij porseleinen facings. Wilt u die vervangen voor nieuwe dan moeten ze opnieuw gemaakt worden door een tandtechnisch laboratorium.

Daarmee verklappen we ook gelijk het kostenverschil. De kosten van composiet materiaal zijn aanzienlijk lager dan bij een porseleinen facing. Een facing van composiet is dus het goedkoopst. De prijs van een plastische facings is ongeveer 4 keer zo laag als die van een porseleinen facing. Dat komt vooral omdat er bij het porseleinen materiaal een laboratorium de plaatjes op maat gaat maken en u twee keer naar de tandarts moet. Uw tandarts kan u meer vertellen over de behandeling en de kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *