De meeste mensen weten wel dat frisdranken, vruchtensappen en andere zuurhoudende dranken slecht zijn voor je tanden. De zuren in deze producten tasten je glazuur aan, waardoor je meer kans hebt op gaatjes en gevoelige tanden. Dan maar een lekkere kop thee drinken als alternatief? Niets blijkt minder waar te zijn, in ieder geval als je vruchtenthee drinkt. De natuurlijke zuren van fruit in de thee tasten je tanden net zo goed aan.
Heet water versterkt de zuren in het fruit!
Uit onderzoek van het King’s College London’s Dental Institute komt naar voren dat ook vruchtentheeën de tanden en kiezen laten eroderen. De onderzoeken waarschuwen voor alle fruitzuren (appels, fruit), maar vooral voor opgewarmde, zoals in het geval van thee. Met heet water zijn de natuurlijke zuren van het fruit in het theezakje actiever en tasten het tandglazuur sneller aan. Neem bijvoorbeeld een mok met alleen heet water en een schijfje citroen. Het drankje in de mok bevat 6 keer de citroenzuurconcentratie van frisdrank als cola.
Om welke thee gaat het?
De zakjes vruchtenthee, citroen/limoenthee, appelthee, citroenthee maar ook bijvoorbeeld groene thee met citroen (pickwick) en rooibos zijn volgens verschillende bronnen net zo slecht, zo niet slechter voor je tanden dan frisdrank. Overigens verschilt de hoeveelheid zuur in thee per merk. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat appelthee van Albert Heijn merk een ph heeft van 6.95 en de kruidenthee appel kaneel van Zonnature een ph van 3.92. Het is dus heel moeilijk te zeggen welke thee nu slecht is voor je tanden en welke niet.
Conclusie: blijf gewoon je favoriete thee drinken, maar niet te vaak!
Daarom moeten we relativeren en bij het lezen van het onderzoek oppassen met generalisaties. Het is zoals we in voorgaande alinea al zagen ook niet zo dat vruchtenthee per definitie zuur is. Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA) heeft in 2002 nog onderzocht wat de PH waarde is van verschillende soorten thee. Uit dat onderzoek bleek dat alle theesoorten op basis van groene en zwarte thee een pH-waarde hadden van ongeveer 6. De pH-waarde waarbij glazuur kan oplossen ligt bij een pH van 5,5 en lager. Veilig voor het gebit dus, mits zonder suiker gedronken. Slechts bij 2 van de 17 onderzochten vruchtentheeën was sprake van een pH-waarde die ook daadwerkelijk je gebit kan aantasten. Er zijn dus merken waarbij het wel zuur is/wordt gemaakt. Je kan dus niet alles over 1 kam scheren.
Ons advies: net als met frisdrank mag je best 1 of 2 glaasjes per dag drinken van jouw favoriete thee (of frisdrank). Dit is in lijn met het advies om niet meer dat zeven maal per dag zuur- en suikerhoudende producten te nuttigen. Je mag thee blijven drinken, niet alleen meer op elk moment van de dag.
Is icethee ook slecht voor je tanden?
Dat is te vergelijken met frisdrank zoals cola of nog wat erger vanwege de hoge buffercapaciteit bij lage pH.
Thee is niet perse slecht voor je tanden (cariës en tanderosie), maar kan wel, net als koffie en rode wijn, tandverkleuring veroorzaken.
En die tandverkleuring is vooral aanslag dat je gedeeltelijk weer met een whitening tandpasta kunt verwijderen, lees bijvoorbeeld hier meer: https://tandenpoetstips.nl/zorgt-whitening-tandpasta-wittere-tanden/