Ga naar de inhoud

Feit of fabel: te vaak poetsen slecht voor je tanden?

te vaak poetsen slecht voor je tanden

In feit of fabel zoeken we voor je uit of de vele (spook)verhalen op het internet over tandenpoetsen eigenlijk wel kloppen, met deze keer: Meer dan twee keer per dag, of veel langer dan twee minuten achter elkaar poetsen is niet goed voor de tanden. Hierdoor kan namelijk schade ontstaan aan het glazuur en tandvlees.

Kun je te vaak poetsen?

Tandenpoetsen wordt vaak met een schrobbende beweging gedaan. Te krachtig of te intensief (te vaak of te lang) op een plek poetsen kan leiden tot het wegpoetsen van tandglazuur en tandvlees. Bij ernstige slijtage ontstaan er groeven in de tanden en deukjes in de tandhals vlak boven het tandvlees. Wanneer het tandvlees weggepoets wordt komen de tandhalzen bloot te liggen. Te vaak poetsen leidt dus tot slijtage en kan leiden tot klachten bij warm en koud, vooral op die plaatsen waar het glazuur en tandvlees is weggepoetst.

2x per dag is voldoende

Ons advies is om twee keer per dag te poetsen met tandpasta, bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds. Met twee keer per dag poetsen haal je de meeste tandplaque weg, tandplaque dat zich gedurende dag uit de resten van eten, drinken en speeksel heeft gevormd. Waar het om gaat dat je één keer per 24 uur de plaque goed verwijdert. Pas als de plaque er langer zit, wordt deze schadelijk.

Poets de tanden met een zachte tandenborstel, dat voorkomt slijtage aan tandglazuur en tandvlees. Wij raden de zachte tandenborstel van Meridol aan. Voorkom te hard drukken op de tandenborstel. Je oefent voldoende druk uit als u de borstel aan het eind van het handvat vasthoudt tussen uw duim en de toppen van uw vingers.

Ook kan het helpen om, als dat niet al het geval is, elektrisch te gaan poetsen want met een elektrische borstel kan minder kracht uitgeoefend worden. Wij raden de elektrische tandenborstel van Oral B aan.

Aanvullende tips

Daarnaast raden we aan om 1 keer per dag met een tandenstoker of flosdraad de ruimtes tussen uw tanden schoon te maken. Doe dit niet vaker dan één keer per dag. De tandenstokers van Joradan zijn van goede (veilige) kwaliteit, evenals het flosdraad van Johnson & Johnsons. Tenslotte raden we aan om geen of maximaal één keer per maand een schurende tandpasta te gebruiken. Wij raden voor dagelijks gebruik Elmex anti-cariës tandpasta. Met deze tips voorkom je slijtage van het gebit.

Daarnaast is het belangrijk een uur voordat u uw tanden gaat poetsen geen zure producten meer te eten of te drinken. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen.

6 reacties op “Feit of fabel: te vaak poetsen slecht voor je tanden?”

  1. Hallo Wieger,

   Twee keer is voldoende, maar drie keer op een dag poetsen mag ook nog zonder al te veel risico op slijtage door poetsen.

  2. Volgens mij meer reclame dan informatie😂😉
   Ik post iets van 6/7 minuten is dat te veel? Handig om te weten met een elektrische tandenborstel.

    1. Ik heb net een nieuwe tandenborstel met verschillende standen en als ik die allemaal uitvoer poets ik 10 tot 15 nin is dat te lang voor slijtage of valt dat wel mee?

     1. Zo lang poetsen is vooral een verspilling van je tijd! Echt niet nodig!! 5 min is wel max. of het tot slijtage leidt weet ik niet, maar lijkt mij niet. Hangt ook af van welke tandpasta je gebruikt (geen whitening tandpaste gebruiken, want daar slijten je tanden wel van door het schuurmiddel!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *