Ga naar de inhoud

Flosdraad, tandenstokers of raggers? Wat is beter?

Flosdraad, tandenstokers of raggers?

Tandenpoetsen met een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel verwijdert helaas niet alle tandplak. Met name in de ruimtes tussen de tanden blijft na het poetsen nog veel plak zitten. Om die ruimtes wel schoon te maken moet je dagelijks flossen, tandenstokers of ragers gebruiken. Omdat wij vaak de vraag krijgen welke methode nu beter is, flosdraad, tandenstokers of ragers, hebben wij de effectiviteit van deze methodes met elkaar vergeleken.

Advies: gebruik ragers

We hebben in ons vergelijkend onderzoek gekeken naar (1) hoe goed de verschillende methodes tandplak van tussen de tanden verwijderen, (2) hoe prettig ze in gebruik zijn en (3) hoe hygiënisch ze zijn. Na alle methodes naast elkaar te hebben gelegd, komen we tot de volgende conclusie. Met betrekking tot het verwijderen van tandplak tussen de tanden blijkt het gebruik van ragers het meest effectief. De poetsverklikker (paarse kleurstof die tandplak kleurt) toonde een superioriteit aan van ragers in vergelijking met flosdraad, voor het verwijderen van tandplak. Tandenstokers waren ook minder effectief dan ragers, maar wel iets effectiever dan flosdraad.

Ragers zijn daarnaast prettig in gebruik. De meeste zijn goed stevig vast te houden. Ragers zijn ook hygiënisch doordat je niet met je vingers aan het borsteltje (het deel waarmee je reinigt) te komen of met je vingers in je mond te zitten. Het borsteltje geeft bovendien ook een prettig (en zoals we hierboven zagen effectief) gevoel dat de ruimte tussen de tanden wordt gereinigd door de vele borstelhaartjes.

Wij raden de ragertjes van TEPE aan. De ragers van dit zeer gerenommeerde merk zijn zeer goed en gemakkelijk in gebruik en hebben een handig lang handvat. Naast de ragerjes onder bovenstaande link zijn er ook nog ragertjes verkrijgbaar met andere groottes.

Tandenstokers en flosdraad

Tandenstokers zijn beduidend minder prettig in gebruik. Ze zijn vaak niet altijd stevig genoeg om met één stoker het gehele gebit mee te doen, zeker niet als er ook nog tandsteen rond de tand zit. Bovendien moet je met je hand het deel waarmee je in je mond zit aanraken. Flosdraad is misschien nog wel het minst hygiënisch. Het leidt niet alleen vaak tot bloedend tandvlees, ongeacht hoe gezond het tandvlees is, maar het is ook een hoop gedoe om het touwtje strak te houden tussen je handen.

Het advies voor het gebruik van ragers baseren we niet alleen op onze eigen ervaringen met de genoemde methodes. Een grootschalig vergelijkend literatuuronderzoek* van twee tandartsen/onderzoekers, gebaseerd op een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken en experimenten naar de beste methode om de ruimtes tussen de tanden te reinigen, komt tot dezelfde conclusie. Ten opzichte van flossen en tandenstokers zijn ragers het meest effectief.

* Bron: Van der Weijden GA, Slot DE. Interdental oral hygiene: The evidence, 2012:16–33.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *