In tandpasta en mondwater is vaak fluoride toegevoegd. Op internet is regelmatig te lezen dat fluoride slecht is voor de gezondheid, maar klopt dit eigenlijk wel? In feit of fabel zoeken we voor je uit of de vele (spook)verhalen op het internet eigenlijk wel kloppen.
Wat is Fluoride?
Fluor in de vorm van fluoriden is een sporenelement dat van nature overal in het milieu voorkomt. Het is een element waar de mens in het lichaam maar weinig van nodig heeft. Bij mensen zit flouride onder andere in tanden en botten. Daarnaast zit het in vrijwel alle voedingsmiddelen en vooral in thee en zeevis. In eten en drinken zit echter te weinig fluoride voor een goede bescherming tegen tandbederf.
Wat doet het?
Fluoride helpt bij de bescherming van tanden. Als fluoride wordt opgenomen door het tandglazuur, heeft het de eigenschap om de tanden tegen tandcariës (gaatjes) te beschermen. Het zorgt er voor dat het glazuur van tanden en kiezen harder wordt, zodat deze minder kwetsbaar zijn voor zuuraanvallen van bacteriën. Gaatjes ontstaan als er te vaak, te veel en te lang ontkalkend zuur in de mond aanwezig is, waarbij de herstellende krachten van het speeksel op het tandglazuur te kort schieten. Het evenwicht tussen zuuraanval (demineralisatie) en herstellende krachten (remineralisatie) is verstoord. Fluoride kan dit uit balans gebrachte evenwicht verregaand herstellen, met name als het tweemaal per dag bij het poetsen op de tanden en kiezen wordt aangebracht.
Fluoride slecht voor de gezondheid?
De meest voorkomende fluoriden zijn onder normale omstandigheden niet giftig. Wanneer we tandpasta en mondwater normaal gebruiken is er voor zowel kinderen als volwassenen geen gevaar voor de gezondheid. Geringe hoeveelheden fluoride zijn zelfs goed voor het gebit. Ze versterken het en beschermen het gebit tegen tandbederf (cariës), zoals hierboven reeds beschreven.
Bij hogere concentraties kan fluoride wel voor problemen zorgen. Als er stelselmatig te veel fluoride wordt ingeslikt, komen er van die witte streepjes op de tanden. Dit vormt verder geen gevaar, het is meer een esthetisch probleem. Om echt lichamelijke klachten te krijgen van de inname van fluoride moet je meer dan een hele tube tandpaste (en een kind meer dan 1,5 tube) in een keer binnen krijgen. Wanneer je dat afzet tegen het beetje tandpasta (meestal niet meer dan het formaat erwtje) dat je op je tandenborstel doet, weet je dat het met de schadelijkheid dus wel meevalt mocht je dat beetje tandpasta tijdens het poetsen per ongeluk inslikken.
Tandpasta wel of niet inslikken?
Per ongeluk tandpasta doorslikken kan dus geen kwaad, maar opzettelijk en stelselmatig elke dag tandpasta doorslikken na het tandenpoetsen raden we niet aan. Het is echter ook niet noodzakelijk om de restjes tandpasta met water uit de mond te spoelen. Uitspugen van de tandpasta is vaak voldoende. Het beetje tandpasta dat achter blijft is niet giftig en kan helpen bij het tegengaan van tandbederf. Ook raden we je niet aan om tandpasta zonder fluoride te gebruiken. Poetsen alleen helpt niet tegen tandbederf, daarom wordt afgeraden om tandpasta zonder fluoride te gebruiken.
Conclusie
Veel negatieve verhalen over fluoride die op het internet te lezen zijn gaan vooral over te veel fluoride in water. De meeste wetenschappelijke artikelen zijn het er echter over eens dat de geringe hoeveelheid fluoride in tandpasta niet gevaarlijk is. Fluoride is nog steeds het krachtigste en belangrijkste middel om tandbederf te voorkomen, en onderzoek laat zien dat het gebruik van dit sporenelement in tandpasta een flinke bijdrage levert aan het dalende aantal mensen met gaatjes.
We classificeren de berichten dat fluoride in tandpasta slecht is dus als een fabel. Het is alleen licht giftig als je hoeveelheden van 1 of meer tubes in korte tijd binnen krijgt. In dat geval moet er bijna sprake zijn van opzettelijk innemen (en ook dan zijn de gevolgen beperkt). Ook bij normaal gebruik van mondwater en tabletten is fluoride niet schadelijk voor de gezondheid.
Wij adviseren dus om te blijven poetsen met fluoride tandpasta, ook voor kinderen. Dagelijks poetsen met deze tandpasta helpt glazuur te versterken en de vroege stadia van tandbederf te helpen voorkomen. We raden de volgende tandpasta aan:
- 0 en 1 jaar: 1x per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta.
- 2, 3 en 4 jaar 2x per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta van Elmex.
- 5 jaar en ouder2x per dag poetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen van Elmex.
Omg als je beter onderzoek zou doen zou je weten dat de fluor in tandpasta geen natuurlijke fluor is maar een chemisch afvalproduct van de aluminium en kunstmestindustrie dus puur vergif. Alles wat we in onze mond stoppen wordt ook opgenomen in ons lichaam door ons slijmvlies en komt dus in ons lichaam terecht. Onderzoeken wijzen uit dat het rotslecht is voor ons lichaam en de stekere botten? Brozer worden ze ervan in grote hoeveelheden en bij kleine hoeveelheden worden ze harder maar barsten ze ook sneller. Er is geen enkel bewijs dat de voordelen van dat chemisch vergif opweegt tegen de nadelen. Dus doe aub uw onderzoek grondig voor je hier leugens als waarheid verkondigd
Beste Gert,
Dank voor je reactie. De schadelijkheid van fluoride is een gevoelig onderwerp. Ik adviseer je om ook ons andere artikel over of Fluoride tandpasta goed of slecht te lezen: https://tandenpoetstips.nl/tandpasta-zonder-fluoride-kopen/
Wij hebben uitgebreid literatuur onderzoek verricht. Beide artikelen zijn gebaseerd op een aantal recente wetenschappelijke onderzoeken, o.a. van de WHO. Er is geen enkel bewijs dat fluoride in de normale concentraties schadelijk is voor onze gezondheid. Er is echter wel degelijk een enorme hoeveelheid onderzoek dat de positieve effecten van fluoride aantoont. Er is dus wel degelijk (zeer veel) bewijs dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. Nadelen die slechts zeer beperkt / niet zijn bij normaal gebruik. Ter illustratie, je moet meerdere tubes tandpasta in één keer eten om slechts zeer lichte vergiftigingsverschijnselen te krijgen (misselijkheid). De kleine hoeveelheden fluoride in tandpasta is niet schadelijk maar heeft een belangrijk aandeel bij de remineralisatie van het tandglazuur.
Wij vinden het als redactie zeer treurig dat er door verschillende zelfverklaarde ‘gezondheidswebsites’ desinformatie in de wereld wordt gebracht, waarbij mensen hun standpunten bepalen op basis van “gekleurde” en eenzijdige informatie. Veel mensen zijn zich onvoldoende bewust van de (on)betrouwbaarheid van de bron(nen) die zij gebruiken. Zoals wij schrijven in het artikel dat ik hierboven vermeld, gaat veel van de informatie over schadelijkheid van fluoride over het chemische product en/of toevoeging aan drinkwater. Een aantal websites hebben dat niet goed geïnterpreteerd en/of vertaald, waardoor het misverstand ontstaan is met fluoride tandpasta. Voor ons is het – als eerste- en tweedelijns professionals – de uitdaging om mensen hierbij van bewust te maken.
Wij staan als redactie open voor aanvullend (betrouwbaar) bronmateriaal, waarin de schadelijkheid van fluoride (in tandpasta) wordt aangetoond. Op basis van die bronnen doen wij graag nog wat aanvullend onderzoek en kunnen wij onze mening en voorlichting bijstellen.
Beste Redactie,
Bedankt voor een heel correct en doortastend geformuleerd antwoord. De mate aan ongenuanceerdheid en ongestaafde meningen die als “waarheden” worden gepostuleerd op het internet, doet mij de haren te bergen reizen.
MvG
Berber
Beste Herman,
Zou ik een blik mogen werpen op uw literatuuronderzoek? Ik zou dat graag willen gebruiken voor een eigen artikel.
Met vriendelijke groet,
Daniël