Ga naar de inhoud

Gaatje in melktand kind. Wat zijn de gevolgen?

Gaatje in melktand kind

Het meest voorkomende probleem bij het gebit zijn gaatjes (ook wel cariës genoemd). Helaas kunnen er ook gaatjes in de melktanden van kinderen ontstaan. Hoe erg is dat en wat zijn de gevolgen?

Langzamer wisselen en pijn

Het melkgebit is belangrijk voor de ontwikkeling van het blijvende gebit. Een gaatje in een melktand van uw kind is over het algemeen niet erg en de gevolgen zijn beperkt. Welke gevolgen kan een gaatje hebben? Gaatjes kunnen in een vergevorderd stadium erg pijn gaan doen of gaan ontsteken. Daardoor kunnen op den duur melktanden of -kiezen afbrokkelen en kan er schade ontstaan aan het blijvende gebit Bovendien kan het, als er in een tand gaatjes ontstaan, langer duren voordat de tand wordt gewisseld. Het is dus raadzaam om minstens één keer per jaar een bezoek te brengen aan de tandarts. De tandarts controleert of het gebit van uw kind in goede staat is en kan gaatjes vroegtijdig herkennen. Ook geeft de tandarts tips over de verzorging van het gebit en de stand van de tanden.

Gaatjes in melkgebit worden niet altijd gevuld

Afhankelijk van de plaats in de mond of de grootte van het gaatje bepaalt de tandarts of hij/zij het gaatje wel of niet vult. Wanneer uw kind last (pijn) heeft of er een ontsteking ontstaat zal de tandarts het gaatje vullen. Met name gaatjes in kiezen worden meestal wel gevuld. De tandarts zal meestal voorkomen dat het gaatje groter wordt. Dat kan hij doen door de cariës te verwijderen en de tand te vullen.

Echter wanneer er een gaatje wordt ontdekt dat nog geen pijn doet dan bekijkt de tandarts of vullen noodzakelijk is. Soms is het gaatje zo klein dat de aantasting niet verder gaat, als u zelf het gebit tenminste goed verzorgt.

Daarbij komt dat de melktanden nog gewisseld moeten worden. Tanden wisselen over het algemeen vrij snel. Wanneer de tandarts verwacht dat uw kind de aangetaste tand of kies snel zal gaan wisselen vult hij/zij het gaatje meestal niet. Daarom hoeven gaatjes in het melkgebit niet altijd gevuld te worden. De tandarts zal u dan wel een passend advies geven over voeding en poetsen en eventueel een fluoridebehandeling of een kiezenlak aanbrengen.

Hoe kan ik mijn kind voorbereiden op het vullen van een gaatje?

Als de tandarts een gaatje moet vullen, kunt u uw kind voorbereiden door op een rustig moment uit te leggen dat één of meer tanden of kiezen ziek zijn. Vertel dat de tandarts de zieke tand of kies beter maakt. Laat de tandarts zelf aan uw kind vertellen wat er gaat gebeuren. Heeft uw kind vragen over de behandeling, spreek dan af om die samen aan de tandarts voor te leggen. Als u de zaak vooraf mooier voorspiegelt dan die tijdens de behandeling blijkt te zijn, verliest uw kind het vertrouwen in u en de tandarts en zal het in de toekomst meer opzien tegen een behandeling.

Start vroegtijdig met poetsen

Start tenslotte zo snel mogelijk met poetsen. We adviseren om te starten met poetsen vanaf het moment dat de eerste tandjes doorbreken. Gebruik hiervoor een speciale peutertandenborstel en peutertandpasta. Wij hebben goede ervaring met peutertandpasta van Elmex en de peuter-tandenborstel van Jordan. Tandpasta voor volwassenen kan gebruikt worden voor kinderen vanaf vijf jaar.

1 reactie op “Gaatje in melktand kind. Wat zijn de gevolgen?”

  1. Poetsen was bij onze dochter in het begin erg lastig, ze wilde dat echt niet. Nu lukt het gelukkig wel, maar ze heeft al een aantal gaatjes gehad. Wat kan ik nog meer doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *