Ga naar de inhoud

Het gebruik van ragertjes bij het reinigen van het gebit

Alleen je tanden poetsen is niet voldoende om gaatjes en tandvleesproblemen te voorkomen. Een tandenborstel komt namelijk niet op alle plekjes van het gebit. Met name de ruimtes tussen de tanden en kiezen en het tandvlees zijn te klein om alle etensresten goed weg te borstelen. Ragertjes zijn een uitstekend hulpmiddel om je gebit en tandvlees goed schoon en gezond te houden.

Wat zijn ragertjes?

Ragertjes, ook wel spiraalborstels genoemd, zijn kleine borsteltjes die je tussen je tanden en kiezen kunt manoeuvreren om zo de achtergebleven etensresten te verwijderen. De haren van de ragers zorgen ervoor dat de gehele zijkant van de tand wordt schoongemaakt. Op deze manier worden de ruimtes tussen de tanden en kiezen en het tandvlees goed schoongemaakt en voorkom je ontsteking van het tandvlees en het ontstaan van gaatjes. Je gebruikt ze één keer per dag, het liefst s’avonds en voordat je gaat tandenpoetsen. Ragers worden ook gebruikt voor het reinigen van implantaten en beugels.

Welke soorten ragertjes zijn er?

Er zijn ragertjes te koop in allerlei soorten en maten. Er zijn ragertjes die geschikt zijn voor eenmalig gebruik, maar ook ragers die je tot twee weken kunt gebruiken. Uiteraard moet je deze laatste wel goed schoonmaken na ieder gebruik. Het borsteltje kun je blijven gebruiken totdat de haren plat worden. Een goed ragertje is gemaakt van zachte borstelharen, is flexibel en is goed vast te houden. Die van interprox, tepe en lactona vinden wij erg goed, bijvoorbeeld deze (kies de gewenste dikte).

Welke dikte?

Ragertjes kun je kopen verschillende maten. Welke maat voor jou geschikt is moet je de eerste keer even proberen. Probeer eerst de dikste rager, als dit niet past, pak dan een maat kleiner. Het spiraalborsteltje moet niet te makkelijk tussen de tanden / kiezen door gaan. Je mag druk voelen, maar je mag niet het metaal voelen raspen. Gebruik je te kleine ragers, dan reinigen deze onvoldoende. Bij het gebruik van te grote ragertjes kan het glazuur en het tandvlees beschadigen.

Hoe ragertjes gebruiken?

Het gebruik van ragertjes bij het reinigen van het gebit is een echte aanrader. Ragertjes zijn prettig in gebruik, want ze beschadigen je tandvlees niet zoals flosdraad dat doet. Ook reinigen ze stukken beter dan flosdraad. Je houdt het spiraalborstje vast tussen duim en wijsvinger, op korte afstand van de haren. Je plaatst het borsteltje recht tussen de tanden en beweegt het enkele keren heen en weer. Voor het bereiken van de achterste kiezen, kun je het beste de mond iets sluiten. Hierdoor wordt de toegankelijkheid iets vergroot. Als je alle tussenruimtes hebt gehad spoel je de rager af en laat je hem drogen, om hem morgen weer te gebruiken.

Hoe effectief zijn ze in gebruik?

Uit onderzoek blijkt dat ragers het meest effectieve product zijn voor het verwijderen van tandplak tussen de tanden. Het advies? Tweemaal daags twee minuten tandenpoetsen met een fluoride tandpasta en éénmaaldaags een ragertje gebruiken. Zo houdt u de tanden gezond en voorkomt u tandvleesontstekingen en gaatjes (cariës).

Meer lezen over het gebruik van ragertjes

4 gedachten over “Het gebruik van ragertjes bij het reinigen van het gebit”

    1. Als de dikste rager te makkelijk gaat, kunt u twee ragers op elkaar gebruiken. Plaats dan eerst de dikste rager en schuif de dunnere rager erbij. Vul de ruimte tussen de tanden op totdat er voldoende weerstand is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *