Ga naar de inhoud

Gevoelige tandhalzen en teruggetrokken tandvlees

blootliggende tandhalzen

Pijn bij het eten of drinken van warme of koude producten? Of juist als u iets zuurs of zoets neemt? Waarschijnlijk hebt u last van blootliggende tandhalzen, een veelvoorkomend probleem. Ongeveer 15-40% van de volwassenen heeft last van blootliggende tandhalzen.

Waardoor wordt de pijn veroorzaakt?

De gevoeligheid en soms pijn wordt veroorzaakt door het niet meer met tandvlees bedekt zijn van de tandhalzen. De gevoeligheid bij aanraking wordt niet veroorzaakt door gaatjes of andere defecten, maar door chemische, thermische, tactische en osmotische prikkels. Simpel gezegd kan zoetigheid, koude of warme temperatuur pijnlijk aanvoelen wanneer de blootliggende tandhalzen in contact komen. Als uw tandvlees is teruggetrokken, komen de hals en de wortel van de tand bloot te liggen. Omdat daar geen bescherming (meer) is van dik glazuur of tandvlees, kan dit aanleiding geven tot gevoeligheid van de tand of kies. Dit komt dan vooral doordat er bij de tandhalzen zeer kleine kanaaltjes liggen die in verbinding staan met de tandzenuw. Door temperatuurschommelingen, droge lucht, zuur of zoet voedsel of stimulans (bijv. tandenpoetsen) wordt de tandzenuw geactiveerd.

Hoe ontstaan gevoelige tandhalzen?

Gevoelige tandhalzen ontstaan doordat het tandvlees verdwijnt of zich terugtrekt. In normale omstandigheden is het tandbeen bedekt met een laagje glazuur of met tandvlees. Door ouderdom, onjuiste mondhygiëne en medische ingrepen kan het tandvlees verdwijnen of terugtrekken. Met name te hard poetsen en ontstoken tandvlees zijn de grootste oorzaken van dit probleem. Op blootliggende tandhalzen wordt bijvoorbeeld dikwijls weinig tandplaque aangetroffen. Deze verschijnselen wijzen op een relatie met de mondhygiëne: langdurig, met te veel druk, rechtshandig poetsen.

Wat kan ik er tegen doen en hoe voorkomen?

Preventie is de beste behandelingsmethode. Een goede poetsmethode kan het overmatig wegpoetsen van tandvlees voorkomen en zorgt voor gezond tandvlees. Wij raden aan om een zachte tandenborstel te gebruiken om de tanden te poetsen. Wij hebben goede ervaringen met de zachte tandenborstel van Meridol. Druk niet te hard, want ook met een zachte tandenborstel kun je het tandvlees wegpoetsen. Houdt de zachte tandenborstel daarom niet in je volle hand en oefen geen druk uit. Onze tip? Houdt de tandenborstel tussen duim en wijsvinger tijdens het poetsen. De zachte haren van de borstel doen goed hun werk ook zonder hard te drukken.

Andere artikels over tandvleesaandoeningen

1 reactie op “Gevoelige tandhalzen en teruggetrokken tandvlees”

  1. Ik heb een klein zwart puntje op mijn kies links onder en dan aan de linker kantde achterste kies maar weet niet helemaal zeker of het een klein gaatje is ja of de nee maar ik ga wel een afspraak maken bij de tandarts voor de zekerheid al is het alleen maar voor de zekerheid wandt je voelt het een beetje het is een beetje gevoelig namelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *