Beoefen jij een sport zoals hockey, rugby of (kick)boxen waar de kans op schade aan je gebit best groot is? Het dragen van een gebitsbeschermer biedt geen garantie maar beperkt wel de schade aan je gebit. Maar hoe gebruik je een gebitsbeschermer en hoe houd je deze schoon?
Hoe maak je een gebitsbeschermer zelf?
Een gebitsbeschermer kun je zelf maken door het bitje een paar seconden in kokend water te leggen. Door de hitte wordt het materiaal van het bitje zacht. Wanneer je het bitje vervolgens in je mond doet en licht aandrukt, vormt het bitje zich om jouw gebit. Er zijn verschillende goede gebitsbeschermers te koop, bijvoorbeeld bij bol.com. Je kunt een gebitsbeschermer ook door de tandarts laten maken. De tandarts maakt dan een afdruk van jouw gebit waarop de gebitsbeschermer op maat voor jou wordt gemaakt. Zowel de bitjes die je zelf maakt als die je bij de tandarts laat maken, bieden nagenoeg de zelfde bescherming. Wij raden deze aan:
Hoe maak je een gebitsbeschermer schoon?
Wanneer je een gebitsbeschermer gebruikt, komt die in contact met je tanden en speeksel. Naast speeksel blijven er (minuscule) etensrestjes en tandplak op achter. Je kunt je dan ook voorstellen dat zo’n bitje een bron van bacteriën is, ook al spoel je hem goed af na gebruik. Bij veelvuldig gebruik ontstaat, zelfs bij goed afspoelen, na verloop van tijd een laagje aanslag, net zoals tandplak op je tanden.
Het is daarom belangrijk jouw bitje goed schoon te houden. Hiervoor een aantal tips.
- Spoel het bitje voor en na gebruik af met koud water
- Poets het bitje na gebruik met een tandenborstel schoon
- Reinig het bitje 1 keer per week grondig met speciale reinigingstabletten (zie product hieronder).
- Gebruik geen tandpasta, mondspoelmiddel of schoonmaakmiddelen om jouw bitje schoon te maken. Deze bevatten te veel schuurmiddel of zuren, die het kunststof aantasten en verzwakken.
Waarom een gebitsbeschermer gebruiken?
Bij contactsporten zoals hockey, rugby, ijshockey en boksen is het belangrijk om je tanden goed te beschermen. Met een gebitsbeschermer, ook wel een bitje genoemd, vang je klappen tegen jouw mond op. De gebitsbeschermer die bestaat uit kunststof verdeelt namelijk de kracht van de klap over het hele gebit zodat schade aan één specifieke tand voorkomen wordt. De impact wordt verdeeld over de gehele oppervlakte van de beschermer, zodat de schade vele malen lager is dan bij een directe impact.
Goed artikel en handige tips. Ikzelf maak altijd gebruik van bluem schuimmiddel om mijn hockeybitje schoon te maken.Super spul
https://shop.bluemcare.com/bluem-oral-foam/