Ga naar de inhoud

Hoe kun je testen of je een slechte adem hebt? Zeven tips!

Hoe kun je testen of je een slechte adem hebt? Zes tips!

Er zijn verschillende manieren om te testen of je last hebt van een slechte adem (wetenschappelijke naam: halitose). Hier zijn enkele suggesties:

1. Handtest

Adem uit in je hand en ruik aan de lucht. Dit is de eenvoudigste en snelste manier om een indicatie te krijgen van je ademgeur.

2. Schraaptest

Schraap voorzichtig met een schone lepel over je tong en ruik eraan. De achterkant van de tong is vaak een broedplaats voor bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Nog beter is dit met een professionele tongschraper te doen; de tongschraper van Halita krijgt op bol.com zeer positieve reviews en is betaalbaar.

3. Tandzijdetest

Ruik aan flosdraad nadat je het tussen je tanden hebt gehaald. Soms kunnen voedselresten tussen de tanden de oorzaak zijn van een slechte adem. Wij raden de flosdraad van Johnson & Johnson aan hiervoor.

4. Lepeltest

Schraap voorzichtig met een schone lepel wat speeksel van de achterkant van je tong en ruik eraan. Dit kan je een idee geven van de geur van je adem.

5. Vraag een vriend

Vraag eerlijk aan een vriend, familielid of collega of ze denken dat je last hebt van een slechte adem. Mensen om je heen kunnen soms objectiever zijn.

6. Controleer de kleur van je tong

De kleur van je tong kan je een idee hebben van de aanwezigheid van bacteriën in je mond. Deze zorgen immers voor de vieze geur uit je mond. Ga hiervoor voor de spiegel staan en steek je tong zo ver mogelijk uit. Bekijk zowel de bovenkant als de onderkant van je tong. Heeft deze geen normale rode kleur en ziet ze wit, geel of donkerder, dan heb je tongbeslag. Dat kan tot een slechte adem leiden.

7. Bezoek de tandarts

Als je vermoedt dat je een chronisch probleem hebt, kan het raadzaam zijn om een tandarts te raadplegen. Tandartsen kunnen de oorzaak van een slechte adem identificeren en je adviseren over mogelijke oplossingen.

Het is belangrijk op te merken dat een slechte adem vaak wordt veroorzaakt door bacteriën in de mond die zwavelhoudende verbindingen produceren (zie ons artikel: waardoor wordt een slechte adem veroorzaakt). Het regelmatig poetsen van je tanden, tong en tandvlees, evenals regelmatig flossen, kan helpen om een slechte adem te voorkomen. Als je echter merkt dat de slechte adem aanhoudt, is het raadzaam professioneel advies in te winnen.

Andere artikels op onze website over een slechte adem:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *