Knoflook is heerlijk als smaakmaker in gerechten. Maar helaas verdwijnt de geur van knoflook niet zomaar enkele uurtjes na het eten ervan. Hoe lang duurt het voordat een knoflookadem weg is? Dit en tips om de geur te verminderen, lees je in dit blog.
Zwavelverbindingen zijn de boosdoeners
Sorry beste lezers, ik begin met een heel kort stukje scheikunde. Knoflook bevat het stofje alliine en alliinase. Zodra knoflook gesneden verandert de chemische samenstelling. De alliine en alliinase vormen dan de stof allicine, die voor de bekende scherpe knoflookdampen en smaak zorgen. Als de knoflook verhit wordt of in ons maag-darmkanaal terecht komt verandert opnieuw de chemische samenstelling. Er ontstaan allerlei zwavelverbindingen zoals allylsulfide of methylsulfide (AMS). Het zijn die zwavelverbindingen die zorgen voor een stinkende knoflook adem.
De zwavelverbindingen worden in ons lichaam maar lastig afgebroken in ons maag-darmkanaal. Tijdens de langzame verteringsweg die de knoflook aflegt dringen de zwavelverbindingen door de wand van de dikke darm en komen zo in de bloedbaan terecht. Eenmaal in je bloed kunnen ze via de longen in je adem terecht komen. Of als je flink wat knoflook hebt gegeten kan het ook via onze huid (zweet en poriën) naar buiten komen.
Hoe lang blijf je last houden van een knoflookadem?
Hoe lang duurt het tot de knoflookgeur weg is uit je mond? De stoffen uit knoflook zijn soms nog wel tot twee dagen na het eten van de knoflook in de adem terug te vinden. Afhankelijk van de hoeveelheid en bereidingswijze kan je adem dus 8-48 uur ruiken naar knoflook. Het is dus niet gek dat je na het eten van een gerecht met (veel) knoflook de volgende dag nog steeds een knoflookadem hebt. Heb je een spannende date? Eet dan dus minimaal een dag van te voren geen knoflook meer.
Lees ook: andere oorzaken van stinkende adem en wat je er aan kunt doen!
Tips om de knoflookadem te verminderen
Is er dan helemaal niets tegen te doen? Knoflook is namelijk een te lekkere smaakmaker om weg te laten in gerechten. Jawel. Enkele tips.
Laat de knoflook heel
Het is niet zozeer de hoeveelheid knoflook die de duur en sterkte van de geur bepaalt. Het is vooral de manier waarop je de knoflook snijdt en klaarmaakt. Hoe grondiger het teentje is stukgemaakt, hoe sterker de geur achteraf. Dat komt omdat de alliinase in contact komt met de alliine en de stof allicine vormt. Dat is dus het sterkst als je het teentje perst (dan gaan zowat alle cellen stuk), minder sterk als je het teentje hakt (alleen op de snijvlakken zijn cellen stuk) en (vrijwel) afwezig als je het teentje in zijn geheel poft. Ook is het effect van gekookte of gebakken knoflook (pastasaus bijv.) minder dan dat van rauwe tenen (bijvoorbeeld in knoflooksaus).
Leg de gesneden knoflook in olie
Het stofje allicine kun je gedeeltelijk uit knoflook verwijderen. Door de knoflook in olie te leggen trekt de allicin in het vet. De knoflook wordt daardoor wel milder maar de geur zal daarna een stuk minder worden. De gesneden knoflook moet wel enkele uren trekken in de olie. Let op: bewaar knoflook in olie niet te lang, want op knoflook kan een bacterie zitten die botulisme veroorzaakt. Die bacterie blijft in leven in de olie en kan zich vermenigvuldigen.
Melk en kruiden: alleen zinvol tijdens en direct na het eten!
Je kunt allicin ook binden met de vluchtige oliën uit een aantal verse kruiden. Dat gaat bijvoorbeeld goed met verse kruiden als tijm, rozemarijn, munt, salie, peterselie, citroensap en spinazie. Bij peterselie en spinazie is het naast de vluchtige oliën ook het chlorofyl dat het allicin bindt. Andere tegengiften: een appel, een glas melk, honing of een paar glazen rode wijn. Volgens onderzoek bevatten alle bovenstaande voedingstoffen polyfenolen, die de scherpe onderdelen in knoflook afbreken / binden. En bij melk is het vooral het vet dat de verspreiding van zwavelverbindingen kan beperken. Door deze ingrediënten tegelijkertijd te eten, kun je een onaangename knoflooklucht iets beperken.
Het eten van deze voedingstoffen heeft alleen zin als ze tijdens het eten of direct na het eten worden genuttigd. Een paar uur daarna of de volgende dag heeft geen enkele zin. De stoffen uit knoflook zitten dan namelijk al lang in je maag, darmen en bloedbaan, dus iets daarna eten of drinken heeft weinig zin. Je moet wachten tot het vanzelf uit de bloedbaan is verdwenen. Meestal gebeurt dat in de loop van de volgende dag.
Zinloos: het poetsen van tanden, pepermuntjes en kauwgom
Het poetsen van je tanden, eten van pepermuntjes of kauwgom en het spoelen met mondwater heeft geen enkele zin. Hiermee maskeer je alleen kort de stinkende adem. Na een 10 tal minuten is het effect verdwenen en ruikt iemand anders je knoflook weer.
Eet allemaal knoflook
Je neus went snel aan geuren. Als je partner, gezin of vriendengroep allemaal knoflook eten went iedereen aan de geur. Na korte tijd zullen jullie elkaars adem niet meer als zo sterk ervaren. Je neus is aan de zwaveldampen gewent geraakt.
Knoflook vaak niet de veroorzaker van slechte adem
Tenslotte wil ik even stil staan bij een weetje over slechte adem. Knoflook is slechts een van de veroorzakers van slechte adem. Geen knoflook gegeten en toch last van een slechte adem? Dan wordt dat in bijna alle gevallen veroorzaakt door de bacteriën die achterop je tong leven. Door regelmatig de wit/gele aanslag weg te halen van je tong verminder je de kans dat andere je adem vinden stinken. Lees hier meer over hoe je de tong kunt schoonhouden om stinkende adem te voorkomen.
Waarom knoflook gezond is?
Je zou na het lezen van dit artikel bijna geen knoflook meer eten. Ondanks dat het eten van knoflook een slechte adem veroorzaakt, is het eten van knoflook wel heel gezond. Zo verlaagt knoflook de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Daarnaast bevat knoflook antioxidanten, vitamine B1, ijzer, kalium en fosfor. Tevens zijn er aanwijzingen dat knoflook bijdraagt aan het voorkomen van alzheimer en dementie. Op kruidenwijs.be vind je een goed artikel over de gezondheidsvoordelen van knoflook. Ik blijf het lekker eten, want ik kan niet zonder deze gezonde smaakmaker in gerechten!
Van de website Intermediar: Voor de geur in knoflook is een zwavelverbinding verantwoordelijk, het zogeheten allicin’, schrijft P. Boersma (Rotterdam) in Intermediair. ‘Er zijn twee strategieën om de allicin onschadelijk te maken. Je kunt het vóór consumptie verwijderen, bijvoorbeeld door de knoflook in olie in te leggen. De allicin trekt dan in het vet. De knoflook wordt daardoor ook milder’, schrijft hij. De andere strategie: de gevolgen bestrijden. ‘Je kunt allicin ook binden met de vluchtige oliën uit een aantal verse kruiden. Dat gaat bijvoorbeeld goed met tijm, rozemarijn en peterselie. Ook het chlorofyl, met name uit peterselie, bindt de allicin.’
Ook andere voedingsmiddelen kunnen ingezet worden in de stankbestrijding. ‘In Spanje eet men tegen de knoflooklucht een paar kruidnagel. Andere tegengiften: een appel, een glas melk, honing of een paar glazen rode wijn’, aldus Boersma.” Kortom, hoe je de knoflook behandelt en wat je nog meer eet bepaalt ook hoe lang de zwavelverbinding in je lichaam blijft en er helemaal uitgezweet is.
Mijn vriendin heeft knoflook gegeten nu heb ik een dilemma: meteen naar huis of over een uurtje?