Ga naar de inhoud

Hoe lang gaan elektrische tandenborstel opzetstukjes mee?

Hoe lang gaan elektrische tandenborstel opzetstukjes mee?

Opzetborstels van elektrische tandenborstels gaan niet eeuwig mee. Naar verloop van tijd zullen deze vervangen moeten worden. Maar wanneer kun je dit het beste doen? Vaak luidt het algemene advies: na 10 à 12 weken. Maar dit is natuurlijk persoonsgebonden. Jouw poetsgedrag (bijvoorbeeld hoe hard je drukt op de borstel en hoe vaak je poetst) bepalen de levensduur van de borstel. Daarnaast is 10-12 weken een richtlijn en kun je beter zelf inschatten wanneer een opzetborstel vervangen dient te worden. Hiervoor zijn een aantal indicatoren aan te wijzen.

Bekijk hier de top 10 opzetborstels aanbiedingen

Hoe kun je zien dat het opzetstukje vervangen moet worden?

Op een gegeven moment verliezen de tandenborstelhaartjes hun sterkte. Ze gaan te ver uit elkaar staan, en verliezen daardoor hun effectiviteit. De moeilijk bereikbare plekken van je gebit worden dan continu overgeslagen. Daarnaast is een belangrijke factor de hygiëne.

Die moet je in de gaten houden: na verloop van tijd gaan er een hoop bacteriën op en in het opzetstukje zitten. Zonder het waar te kunnen nemen, is je tandenborstel viezer dan je op het eerste oog zou denken. Hoe ouder je opzetborstel, des te meer bacteriën zich bevinden op deze borstel. Voor je gezondheid is het regelmatig vervangen van het opzetstukje dus geen overbodige luxe.

Sommige merken opzetborstels hebben indicator borstelharen die vervagen om je eraan te helpen herinneren wanneer je ze moet vervangen zodat je grondig kunt blijven poetsen. Ons advies is dus om de 10 a 12 weken (3-4 maanden) de opzetstukjes van je elektrische tandenborstel te vervangen, of zoveel eerder als nodig (hygiëne, slijtage).

Bekijk hier de top 10 opzetborstels aanbiedingen

Tips voor goed gebruik

Twee- of driemaal daags poets je jouw gebit. Hierdoor blijven je tanden mooi wit, behoudt je een frisse adem en blijft jouw gebit gezond. Maar waar moet je op letten bij het gebruik van een elektrische tandenborstel?

  • Zorg ervoor dat je tandenborstel goed opgeladen is. Je wilt immers niet dat je halverwege het tanden poetsen een niet-werkende borstel hebt.
  • Maak je borstel vooraf nat, en gebruik niet te veel tandenpasta.
  • Poets je gebit tand voor tand, inclusief de kauwvlakken en achterkant.
  • Druk de borstel niet te hard op je tanden, laat de borstel het werk doen.
  • Spoel je tandenborstel goed schoon na gebruik. Bacteriën zijn niet te voorkomen, maar het schoon spoelen van je borstel na het poetsen maakt wel degelijk een groot verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *