Ga naar de inhoud

Hoe lang moeten kinderen hun tanden poetsen?

Hoe lang moeten kinderen hun tanden poetsen?

Het poetsen van het gebit bij kinderen is erg belangrijk. Zodra de eerste tandjes van jouw baby doorkomen, is het aan te raden te starten met poetsen. Maar hoe lang moeten kinderen hun tandenpoetsen? En hoe vaak per dag poets je de tanden van jouw kinderen?

Tanden poetsen bij kinderen is belangrijk: minimaal 2 minuten

Voor zowel kinderen als volwassenen is tandenpoetsen belangrijk. Het zorgt voor een fris en schoon gebit en helpt gaatjes voorkomen. Hoe lang moeten kinderen tandenpoetsen? Bij baby’s tot 2 jaar is 1x per dag tandenpoetsen voldoende. Vanaf 2 jaar is het aan te raden 2 maal daags de tanden te poetsen. Poets hierbij net als volwassenen ongeveer 2 minuten lang per keer. Omdat elektrisch tandenpoetsen iets meer tijd in beslag neemt kun je daar ongeveer 3-5 minuten voor aanhouden.

Hoe moeten de tanden van kinderen worden gepoetst?

Gebruik bij het tandenpoetsen van kinderen een fluoride (peuter)tandpasta. De hoeveelheid fluoride die het tandglazuur sterker maakt, is in deze tandpasta aangepast aan kinderen. Gebruik daarnaast een kleine tandenborstel met zachte haren zodat je makkelijk bij alle tanden en kiezen kunt. Of gebruik een elektrische tandenborstel voor kinderen als jouw kindje deze zelf kan vasthouden. De Philips Sonicare for Kids vinden we zelf erg goed en leuk. Zet de tandenborstel recht op de tanden of kiezen en poets zachtjes in de volgende volgorde: binnenkant onderkaak, buitenkant onderkaak, binnenkant bovenkaak, buitenkant bovenkaak.

Het napoetsen bij kinderen

Vaak willen kinderen zelf hun tandenpoetsen. Maar omdat ze nog niet altijd even goed poetsen is het verstandig de tanden zelf na te poetsen. Je laat hiermee zien dat tandenpoetsen belangrijk is en bij de dagelijkse routine hoort. Poets de tanden van kinderen zowel ’s ochtend als ’s avonds na. Houd ook bij kinderen ouder dan 10 jaar in de gaten of ze goed tandenpoetsen.

Wanneer beginnen met tandenpoetsen?

Vanaf het eerste babytandje begin je met het poetsen van het kleine gebit. Hiervoor zijn speciale tandenborstels en tandpasta’s die het poetsen van het kindergebit makkelijker en leuker maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *