Ga naar de inhoud

Hoe leer je kinderen het beste tandenpoetsen?

Kinderen leren tandenpoetsen

Het goed poetsen van tanden is voor alle leeftijden belangrijk. Kinderen moeten echter eerst leren hoe ze dit het beste kunnen doen. Gelukkig willen kinderen vaak al op jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Stimuleer dit en maak er een educatief spelletje van dat past binnen de bedtijd routine. Zo wordt het tandenpoetsen een goede gewoonte.

Leren tanden poetsen

Zelfstandig tandenpoetsen zullen kinderen nog niet meteen goed doen. Als ouder / verzorg aan jou de taak om dat aan ze voor te doen en ze daarbij te helpen. Maak uw kind op speelse wijze met het poetsen vertrouwd. Probeer te voorkomen dat het kind het poetsen vervelend gaat vinden. Beschouw de beginfase als een gewenningsfase. In die periode is de aanwezigheid van fluoride in de mond belangrijker dan overal met de borstel te komen.

Een goede tip is om het kind op schoot te nemen tijdens het tandenpoetsen. Zo blijft het een gezellig momentje. Door achter het kind te gaan staan en het hoofdje naar achter te houden kun je goed zien waar je poetst. Door zachtjes te poetsen met korte bewegingen poets je het tandplak al weg. Als je een vaste volgorde en routine aanhoudt dan zal je kind deze routine gaan herkennen en onthouden. Op deze manier vergeet je niets en zal het kind als hij of zij zelf gaat leren poetsen ook deze volgorde aanhouden.

 • Wil je zoon of dochter niet dat je zijn of haar tanden poetst? Probeer dan eens onderstaande tips:
  Laat ze grommen als een leeuw of gewoon heel hard schreeuwen. Zo gaat die mond mooi open en kun je er goed bij.
  Laat ze zelf een mooie tandenborstel uitzoeken.
  Of poets elektrisch, dat vinden sommige kinderen ook heel leuk (wij raden de Oral B 7000 aan).
  Zet een muziekje op tijdens het poetsen.
  Poets samen. Of laat je kind jouw tanden een keer poetsen.
  Maak een poetsdiploma als ze goed hebben gepoetst.
  Probeer eens een andere smaak tandpasta.

De beste poetsvolgorde voor kinderen

Het is het makkelijkst om achteraan bij de kiezen te beginnen en om via de andere tanden naar de kiezen aan de andere kant te poetsen. Poets de tandjes tand voor tand. Bij het gebruik van een elektrische tandenborstel hoef je niet mee te poetsen, dit doet de borstel zelf. Bij kinderen tot twee jaar is het voldoende als u de tanden dagelijks één keer per dag poetst. Bij oudere kinderen is het noodzakelijk de tanden twee keer per dag te poetsen. Door tanden poesten in te bouwen in de ochtend of avondrituelen wordt het een goede gewoonte die ze hun leven lang zullen aanhouden.

Zelfstandig tandenpoetsen en controleren

We adviseren om te starten met poetsen vanaf het moment dat de eerste tanden doorbreken met een speciale peutertandenborstel en peutertandpasta. Stimuleer kinderen vanaf twee jaar om ook zelf hun tanden te poetsen. Daarmee wordt het een gewoonte. Het werkt ook goed om samen de tanden te poetsen, kinderen willen natuurlijk altijd graag hetzelfde doen als hun ouders. Het is belangrijk om de tanden van kinderen tot een jaar of tien nog even na te poetsen om zeker te weten dat de poetsbeurt wel goed is uitgevoerd. Uw kind beschikt namelijk nog niet over voldoende vaardigheden om zelf goed te kunnen poetsen. Dit na-poetsen kunt u het beste blijven doen tot uw kind ongeveer tien jaar oud is.

Hulpmiddeltjes

Poets vanaf het moment dat de eerste tanden doorbreken het melkgebit met een peutertandenborstel. Dit kleine borsteltje kan goed bij alle tanden en kiezen komen. Wij hebben goede ervaringen met de peuter-tandenborstel van Jordan. Ook voor elektrisch poetsen zijn er elektrische tandenborstels en opzetstukken voor kinderen. Gebruik vanaf de doorbraak van de eerste melktandjes fluoridepeutertandpasta. Het gebruik van fluoride helpt gaatjes in tanden en kiezen voorkomen. De hoeveelheid fluoride in fluoridepeutertandpasta is aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. Tandpasta voor volwassenen kan gebruikt worden voor kinderen vanaf vijf jaar. Voor peuters raden we de peutertandpasta van Elmex aan, voor kinderen vanaf 5 jaar de normale Elmex anti-cariës.

Daarnaast zijn er allerlei poetshulpjes te koop zoals een zandloper, klokje of grappige kinderborstels. Hoe leuker hoe gemotiveerden kinderen vaak zijn om zelf hun tanden te poetsen.

3 reacties op “Hoe leer je kinderen het beste tandenpoetsen?”

 1. Mijn zoon leren tandenpoetsen is echt een probleem, hij wil de tandenborstel echt niet in zijn mond steken. Hoe krijg ik dat wel voor mekaar?

 2. Mijn kinderen zijn ook al vroeg begonnen met het elektrisch tandenpoetsen. Ze vonden dit erg leuk en zijn zodoende ook snel gewend geraakt aan tandenpoetsen. De eerste paar jaren controleerde ik ze nog, maar dat hoeft gelukkig nu niet meer.

 3. Bedankt voor het delen van deze tandenpoetstips! Mijn zoon vind tandenpoetsen niet het leukste wat er is en ik moet hem vaak helpen zodat zijn tanden goed schoon worden. Ik zal kijken of ik hem een poetsvolgorde aan kan leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *