Ga naar de inhoud

Hoe mondwater gebruiken?

Hoe mondwater gebruiken

Het gebruik van mondwater is een manier om je tanden, als aanvulling op het poetsen van de tanden, te reinigen. Er zijn heel veel verschillende soorten mondspoelmiddelen verkrijgbaar. De één werkt tegen gevoelige tanden en weer een andere geeft een frisse adem. De gebruiksaanwijzing is echter vrijwel gelijk voor alle middelen

Hoe spoelen met mondwater?

Mondwater kan worden gebruikt als aanvulling op de normale mondverzorging naast poetsen, flossen en eventueel stoken. Het spoelen van de mond gebeurt na het poetsen. Het normale gebruik verschilt iets per soort mondwater, maar normaliter wordt er aangeraden een klein slokje in de mond te nemen uit het bijbehorende maatbekertje en hiermee, zonder het door te slikken, de mond gedurende een vastgestelde tijd te spoelen en/of gorgelen. Een prikkelend gevoel in de wangen is bij veel typen mondwater normaal. Twintig seconden spoelen voor het uitspugen is over het algemeen voldoende om de mond extra grondig van tandplak en bacteriën te reinigen.

Eigenschappen mondspoelmiddel

Spoelen met mondspoelmiddel is nooit een vervanging voor poetsen. Wel heeft mondspoelmiddel doorgaans verschillende eigenschappen, al dan niet gecombineerd in één flesje, die aanvullend op het tandenpoetsen de nog achtergebleven bacteriën doden, voor een frisse adem en voor een extra dosis fluoride zorgen.

Voor het doden van bacteriën en voor een frisse adem heeft mondspoelmiddel maar een kortstondig effect. Het lukt namelijk nooit om 100% alle bacteriën te doden. De bacteriën die achter blijven zullen zich weer gaan vermenigvuldigen. Bovendien worden zowel de slechte als goede bacteriën gedood door het spoelmiddel en kan het evenwicht verstoort raken. Mits je echter goed gepoetst hebt, is de voedingsbodem voor de bacteriën (etensresten, tandplak) beperkt.

Mondspoelmiddel met als functie een frisse adem werkt ook maar kortdurend. Een frisse smaak wil nog niet zeggen dat u een frisse adem heeft. De verfrissing van uw mond kan een slechte adem (halitose) maar gedeeltelijk verdoezelen en meestal maar voor enkele minuten.

Alleen mondspoelmiddel met fluoride heeft een langdurige werking, doordat er maar een klein beetje fluoride in de mond achter moet blijven om het tandglazuur te versterken.

Conclusie

Hoewel mondwater veel bacteriën in uw mond doodt, raden we overmatig gebruik van mondwater af. Wil je toch spoelen als aanvulling op het tandenpoetsen, houd het dan bij één keer spoelen per dag. Kies er dan bovendien voor om het juiste mondwater te gebruiken. Halita mondspoelmiddel is relatief veilig en bevat bovendien fluoride, een actief bestandsdeel dat het tandglazuur sterker maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *