Ga naar de inhoud

Hoe tanden poetsen bij een baby?

tanden poetsen baby

Bij baby’s begin je zo vroeg als mogelijk met poetsen. Je begint bij voorkeur met het verzorgen als de eerste tandjes doorkomen. Dit is meestal vanaf vijf of zes maanden, maar dit verschilt per kind.

Welke tandpasta voor baby’s

Je kunt voor het poetsen niet zomaar volwassen tandpasta gebruiken. Die bevat te veel fluoride en heeft een te sterke smaak voor zo’n klein kind. Gebruik daarom een peutertandpasta, die specifiek is samengesteld voor het gebruik door kleine kinderen van 0-5 jaar. Mochten ze bijvoorbeeld een klein beetje doorslikken, dan is dat geen probleem. Wij hebben goede ervaring met de babytandpasta van Elmex. Voordeel is bovendien dat kinderen meteen wennen aan de milde menthol smaak.

Lees ook: voorkom zuigfles cariës

Gebruik een peutertandenborstel

Wij adviseren daarnaast een peutertandenborstel te gebruiken om de eerste tandjes van je baby te poetsen. Deze peutertandenborstels hebben vaak zachtere borstelhaartjes en een klein borstelkopje, zodat je niet onnodig naast de tand(en) poetst. Bovendien voorkom je dat je het nog kwetsbare tandvlees beschadigd en kan je makkelijk bij alle tanden en kiezen. Wij hebben goede ervaring met de peuter-tandenborstel van Jordan.

Het poetsen van de eerste tandjes

Wij adviseren om 1x per dag de tandjes van je kindje te poetsen. Pas als ze ouder zijn (zo rond het 2e jaar) kun je 2x per dag gaan poetsen. Poets elk tandje vanaf het moment dat het doorkomt, dus ook als er nog maar een klein beetje van de tand zichtbaar is. Wanneer er al wat grotere tandjes gegroeid zijn poets je dus ook de puntjes van de nieuwe tanden die doorbreken meteen mee.

Wij poetsen de tandjes van onze kinderen zelf zo. We gebruik maar een klein beetje (peuter)tandpasta. De hoeveelheid van een half erwtje is meer dan voldoende. Vervolgens leg je jou baby bijvoorbeeld op het aankleedkussen, op bed of neem hem op schoot, afhankelijk wat hij of zij prettig vindt. Bij ons werkte op schoot het beste. Zorg dat je het hoofd (onder)steunt en goed in de mond kunt kijken. Poets vervolgens elk tandje aan de binnen- en buitenkant en op het kauwvlak. Poets het tandvlees voorzichtig mee.

Mocht het poetsen niet vanzelf gaan, bijvoorbeeld als je kind de mond niet opent, maak er dan een spelletje van, zing een liedje of vertel een verhaaltje.

Tandpasta uitspugen

Klaar? Je kindje kan meestal de tandpasta op deze jonge leeftijd nog niet uitspugen. Gelukkig mogen ze de peutertandpasta gewoon doorslikken (je gebruikt immers maar een kleine hoeveelheid). Eventueel kun je de tandenborstel even onder de kraan schoonspoelen en daarna met de natte tandenborstel zonder tandpasta het overtollige tandpasta wegpoetsen. Het is niet erg als er een beetje achterblijft, dit kan zelfs positief werken (fluoride).

Hebben jullie nog aanvullende tips, ervaringen of vragen over het verzorgen van de tanden van je baby? Plaats ze dan hieronder in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *