Ga naar de inhoud

Dit is hoe tandenborstels in de loop der tijd ontwikkeld zijn

geschiedenis tandenborstel

De tandenborstel heeft de laatste decennia een grote ontwikkeling doorgemaakt. Dat is onder meer het gevolg van innovaties op het gebied van elektrische tandenborstels. De allereerste tandenborstel voert, voor zover bekend, terug naar honderden jaren geleden. Het is echter zo dat de mensheid al veel eerder gebruikmaakte van hulpmiddelen om het gebit te reinigen. Bijvoorbeeld met houtjes als tandenstoker en steengruis om het gebit schoon te maken net als kauwstokjes voor een frisse smaak. Door de jaren heen zijn er veel ontwikkelingen geweest. Zo is het bekend dat rond 1880 al getracht is om een elektrische tandenborstel te ontwikkelen die overigens pas echt in 1987 een echte doorbraak kende. De toenemende populariteit geldt overigens ook voor tanden bleken thuis. Niet alleen het reinigen van het gebit krijgt steeds meer aandacht, maar ook de uitstraling van tanden.

Tandenborstel met varkensharen

De eerste echte tandenborstel was er een met varkensharen en botten en is afkomstig uit China, waar het eerste exemplaar in 1498 is gemaakt. Daarna heeft de tandenborstel in het westen voet aan wal gekregen met een introductie ervan in Frankrijk in 1560. In die periode werden er overigens dure houtsoorten gebruikt met zilveren bewerking. Daarom was het tandenpoetsen met een tandenborstel vooralsnog alleen voor de rijken weggelegd. In 1770 heeft William Addis in de gevangenis gewerkt aan het maken van tandenborstels van varkenshaar en botten.

Daarna heeft Addis na zijn vrijlating een fabriek opgericht om tandenborstels te maken. Het heeft vervolgens wel lang geduurd voordat er tandenborstels op de markt zijn gebracht met nylonharen. Daar heeft het Amerikaanse bedrijf Dupont in 1938 voor gezorgd. De ontwikkelingen hebben daarna niet stilgestaan, want sinds die tijd zijn er allerlei soorten tandenborstels geproduceerd met nylonharen met verschillende hardheden, zoals soft, medium en hard. In 1939 is overigens ook de eerste elektrische tandenborstel geproduceerd. Dit betrof echter een hulpmiddel voor mensen die een motorische beperking hadden en daardoor niet goed de tanden konden poetsen.

Elektrische tandenborstel

De eerste echte elektrische tandenborstel die in massa voor particulieren werd geproduceerd, is in 1987 populair geworden. Deze tandenborstels hebben inmiddels ook alweer allerlei innovaties meegemaakt. Zo is er onder meer een sonische tandenborstel uit ontstaan. Dat is een type elektrische tandenborstel met een speciale poetstechniek. De opzetborstel wordt namelijk in trilling gebracht met een zeer hoge frequentie.

Het voordeel is dat elektrische tandenborstels meer tandplak verwijderen in vergelijking met een poetsbeurt met een handtandenborstel en een sonische tandenborstel nog meer. Een sonische tandenborstel kan bijvoorbeeld per minuut wel 35.000 poetsbewegingen maken. Dat lukt niet met een gewone handtandenborstel. Bovendien zijn elektrische tandenborstels tegenwoordig ook met allerlei extra functionaliteiten verkrijgbaar. Denk maar aan verschillende soorten poetsstanden net als aan subtiele signalen na een bepaalde tijd poetsen. Dat betreft dan een intervaltimer die aangeeft wanneer het tijd is om naar het volgende oppervlak van je gebit te gaan. De innovaties gaan ook nu nog verder. Zo zijn er eveneens tandenborstels die meten hoeveel druk je uitoefent op je gebit en bijhouden hoelang je poetst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *