Ga naar de inhoud

Hoe vaak je tanden poetsen?

Twee keer per dag een paar minuten poetsen is voor veel mensen een onderdeel van hun dagelijkse routine. Veel mensen poetsen ’s ochtends vroeg hun tanden net voordat ze de deur uitgaan. In de avond voor het naar bed gaan hoort het tandenpoetsen bij het ritueel om te gaan slapen. Is het voldoende om twee maal per dag je tanden te poetsen? Hoe vaak moet je je tanden poetsen om een gezond gebit te houden?

Poets je tanden twee keer per dag

Tandartsen en mondhygiënisten raden aan om inderdaad twee keer per dag je tanden te poetsen als basis voor gezonde tanden en gezond tandvlees. Door twee keer per dag, twee minuten je tanden te verzorgen, verwijder je de meeste tandplak die zich gedurende dag heeft opgehoopt op en rond je tanden. Het is raadzaam om voor moeilijk te bereiken plekken extra hulpmiddelen te gebruiken. Door het gebruik van een flossdraad kom je op moeilijker bereikbare plekken tussen je tanden. Ook een tandenstoker of een rager kunnen je helpen om de plaatsen in je mond te bereiken waar de tandenborstel niet bij kan.

Kun je teveel poetsen?

Te vaak en te hard poetsen is niet raadzaam. Tandenpoetsen wordt vaak met een schrobbende beweging gedaan. Als u te krachtig of te intensief (te vaak of te lang) op een plek poetst, kunnen er groeven in het gebit ontstaan. Dit kan leiden tot slijtage en tot klachten bij warm en koud, vooral op die plaatsen waar het poetsen het gemakkelijkst gaat.

U kunt ook het tandvlees wegpoetsen, waardoor de tandhalzen bloot komen te liggen. Blootliggende tandhalzen zijn niet bedekt met glazuur en daarom gevoeliger voor slijtage. Poets dus niet harder, te vaak of langer dan is aanbevolen en vermijd te intensief gebruik van tandenstokers of ragers.

Daarnaast is het belangrijk een uur voordat u uw tanden gaat poetsen geen zure producten meer te eten of te drinken. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen.

Advies

Wij raden aan om twee keer per dag je tanden echt goed te poetsen met een zachte tandenborstel. Poetsen met een zachte tandenborstel voorkomt slijtage aan tandglazuur en tandvlees, mits u niet te hard op de tandenborstel drukt. Wij raden de zachte tandenborstel van Meridol aan. U oefent voldoende druk uit als u de borstel aan het eind van het handvat vasthoudt tussen uw duim en de toppen van uw vingers.

Daarnaast raden we aan om 1 keer per dag met een tandenstoker of flosdraad de ruimtes tussen uw tanden schoon te maken. Doe dit niet vaker dan één keer per dag. De tandenstokers van Joradan zijn van goede (veilige) kwaliteit, evenals het flosdraad van Johnson & Johnsons. Tenslotte raden we aan om geen of maximaal één keer per maand een schurende tandpasta te gebruiken. Wij raden voor dagelijks gebruik Elmex anti-cariës tandpasta. Met deze tips voorkom je slijtage van het gebit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *