Ga naar de inhoud

Hoe van tandarts veranderen?

van tandarts veranderen

Je bent verhuisd, bent ontevreden, je tandarts gaat met pensioen of je wilt om een andere reden van tandarts veranderen? In dit artikel beschrijven we hoe je overstapt van je huidige tandarts naar een andere praktijk.

Als je nog geen nieuwe praktijk hebt gevonden moet je daar eerst naar op zoek. De meeste tandartsen zijn gewoon op telefoongids.nl te vinden. Vraag ook eens op je werk, vrienden of aan kennissen welke tandarts zij hebben en of zij daar tevreden over zijn.

Aanmelden nieuwe praktijk

Eenmaal een andere praktijk gevonden is de eerste stap om te wisselen van tandarts je aan te melden bij de nieuwe praktijk. Dat gaat meestal per telefoon maar soms heeft de tandarts ook een website waar je een formulier in kunt vullen. Als deze praktijk nog ruimte heeft voor nieuwe patiënten moet je een aantal gegevens doorgeven, zoals naam, adres, telefoonnummer, verzekeringsmaatschappij en vorige tandarts. Bij een eerste consult moet je meestal ook je identiteitsbewijs en verzekeringspasje laten zien. Vraag de assistente ook wat je zelf nog moet doen (afmelden oude tandarts? dossier opvragen?) en wat de tandarts voor je doet om de overstap goed te laten verlopen.

Afmelden oude praktijk

Vervolgens is het gebruikelijk om je telefonisch af te melden bij je oude tandarts en aan te geven dat je overstapt naar een andere tandarts. Je vraagt ook of ze jouw dossier op kunnen sturen naar de nieuwe praktijk. Geef de naam en het (e-mail)adres van je nieuwe tandarts door. Vrijwel alle tandartsen dragen vervolgens het dossier over aan hun collega. We raden je aan ook nog een brief te sturen om je afmelding en verzoek om het dossier op te sturen formeel te maken (schriftelijk). In de brief vermeld je dat je overstapt naar een andere tandarts (vermeld praktijk en adresgegevens) en vraag je de oude tandarts het dossier over te dragen aan de nieuwe tandarts.

Hoe zit dat met de zorgverzekering? Wanneer je de overstap hebt gemaakt verhuist je verzekering automatisch mee, je hoeft de overstap dus niet door te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *