Ga naar de inhoud

Hoe voorkom je een slechte adem?

slechte adem voorkomen

Een slechte adem is ontzettend vervelend. Doordat je zelf gewend bent aan de geur uit je eigen mond, heb je een slechte adem vaak niet door. Mensen in je directe omgeving des te meer. Helaas rust er op het ter sprake brengen nog steeds een taboe, waardoor veel mensen onnodig blijven rondlopen met hun slechte adem. Een slechte adem kun je nochtans voorkomen.

Oorzaak slechte adem

In bijna 90% van de gevallen vindt een slechte adem een oorzaak in de mond. Meestal is de aanslag op de tong de oorzaak. De wit-gele aanslag op de tong (tongbeslag) bestaat uit onder andere voedselresten (eiwitten bijvoorbeeld). In deze aanslag vestigen zich veel bacteriën die op de tong leven van de etensresten. De bacteriën scheiden onder andere zwavelverbindingen uit, die zorgen voor een slechte adem. Als je hier niets tegen doet zal je al snel last krijgen van een slechte adem. Andere oorzaken lees je hier.

Slechte adem voorkomen

Problemen in de mond zelf zijn vaak gelukkig op een eenvoudige manier op te lossen. De tong is in 80% dus de voornaamste oorzaak van een slechte adem. Deze bacteriën kunt u tweemaal per dag wegschrapen met een tongreiniger (hier te koop). Werkt dat onvoldoende? Dan kunt u daarnaast de bacteriën die de slechte adem veroorzaken, doden met een gorgelmiddel en/of een mondspray. Een goed product is bijvoorbeeld het mondwater van Halita (hier te koop). Voor het beste resultaat moet je zodanig gorgelen dat het spoelmiddel in aanraking komt met het achterste deel van de tong. Hiertoe moet tijdens het gorgelen de tong worden uitgestoken. Voorafgaand aan het spoelen moet je zoveel mogelijk tongcoating verwijderen door de vlakke kant van een tongreiniger maximaal vier- tot vijfmaal over de tong te halen.

Daarnaast is een goede mondhygiëne belangrijk voor een frisse adem. Om een slechte adem te voorkomen is een goede dagelijkse mondverzorging zeer belangrijk. Belangrijk is om dagelijks de ruimte tussen de tanden en kiezen schoon te maken met flossdraad driehoekige tandenstokers of interdentale borsteltjes. Vaak zijn een paar simpele aanpassingen aan je dagelijkse routine kunnen al voldoende om een slechte adem te voorkomen:

  • Poets dagelijks om voedselresten of tandplak te verwijderen. Deze vormen een voedingsbodem voor de bacteriën.
  • Gebruik floss of ragers om tandplak tussen de tanden en kiezen te verwijderen.
  • Ga regelmatig op controle bij uw tandarts of mondhygiënist.
  • Gebruik een tongreiniger om effectief bacteriën van de tong te verwijderen (hier te koop)
  • Gebruik en speciale bacteriële mondspoeling welke wetenschappelijk bewezen de strijd aan gaat met geur veroorzakende bacteriën (hier te koop)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *