Ga naar de inhoud

Instructie: hoe goed tandenpoetsen in stappen?

tandenpoetsen in stappen

Tanden poetsen doen we al ons hele leven, als het goed is al van kinds af aan. Toch poetsen veel mensen niet goed of op de verkeerde manier. Een recent onderzoek toont aan dat de meeste mensen, ondanks één à twee keer per dag poetsen, leven met een constante (grote) hoeveelheid tandplaque op de tanden,. In dit artikel geven we een poetsinstructie in stappen en geven we aanvullende tips om de tanden goed te poetsen.

Hoe goed tandenpoetsen met een tandenborstel?

Neem rustig de tijd voor tandenpoetsen. Start door de tandenborstel een beetje nat te maken onder de kraan en er een kleine hoeveelheid fluoridetandpasta op te doen. Wij raden Elmex anti-cariës tandpasta aan. Zet de tandenborstel nu op de tanden, begin aan de buitenkant van de boventanden en ga alle buitenste tanden af door naar achter en terug naar het midden te bewegen. Doe dit in beide richtingen (zie verder hieronder voor de goede poetsvolgorde). Verplaats de borstel steeds een klein stukje tot u alle tanden en kiezen hebt gepoetst.

Zet de tandenborstel schuin tegen de rand van uw tandvlees aan, in een hoek van ongeveer 45°, zodat de borstelharen ook het tandvlees kunnen bereiken. Gebruikt u een hand tandenborstel, poets dan met een lichte druk, zachtjes met korte, horizontaal heen- en weergaande bewegingen. Voorkom dat je te hard drukt op de tandenborstel, omdat je zo je tandvlees beschadigd. Poets in ieder geval met een zachte tandenborstel. Die spaart het tandvlees, voorkomt beschadigingen aan het tandglazuur en verwijdert de tandplak beter dan een harde borstel. Wij raden de zachte tandenborstel van Meridol aan.

Gebruik je een elektrische tandenborstel? Laat dan de borstel dan zelf de poetsbewegingen maken. Met de elektrische tandenborstel maak je dus zelf geen bewegingen.

Lees ook: Hoe lang, wanneer en waarom tanden poetsen?

Poets altijd in een vaste volgorde

Poets de binnenkant, buitenkant en kauwvlakken en vergeet de achterkant van de kiezen niet. Wij raden onderstaande volgorde aan, maar je bent vrij om je eigen volgorde te bepalen. Probeer wel zo veel mogelijk dezelfde volgorde aan te houden zodat je niks vergeet. Het reinigen van je tanden, iedere dag in dezelfde volgorde, vermindert namelijk het risico op vergeten tandoppervlakken.

A. Buitenkant:

  • Bovenkaak: in het midden beginnen, naar achteren en terug naar het midden; vervolgens de andere kant op en terug naar het midden
  • Onderkaak: hetzelfde als de bovenkaak

B. Binnenkant:

  • Poets nu de binnenkant bovenkaak: vanuit het midden naar achteren en terug, vervolgens de nadere kant op en terug naar het midden
  • Binnenkant onderkaak: idem vanuit het midden beginnen

C. Kauwvlak

  • Kauwvlak bovenkaak: beginnen naar achteren en terug naar het midden, vervolgens de andere kant op en terug naar het midden
  • Kauwvlak onderkaak: idem vanuit het midden beginnen

 

Klaar met poetsen

Neem na het poetsen wat water in de mond en spoel gedurende 30 seconden het schuim tussen de tanden. Spuug uit, maar spoel de mond niet na, om het gunstige effect van fluoride op het tandglazuur te behouden.

Andere hulpmiddelen

Wist u dat tandenpoetsen slechts 60% van het tandoppervlakken reinigt? De ruimtes tussen de tanden en kiezen kunnen niet worden bereikt met een tandenborstel. Hiervoor is een ragertje het meeste effectief. Ragertjes verwijderen ten opzichte van tandenstokers en flosdraad de meeste tandplak uit de ruimtes tussen de tanden. Wij vinden de ragertjes van TEPE aan. De ragers van dit zeer gerenommeerde merk zijn zeer goed en gemakkelijk in gebruik en hebben een handig lang handvat. Naast de ragerjes onder bovenstaande link zijn er ook nog ragertjes verkrijgbaar met andere groottes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *