Ga naar de inhoud

Is een elektrische tandenborstel echt beter dan een handtandenborstel?

elektrische tandenborstel beter

Vroeger waren elektrische tandenborstels alleen voor de rijken. Sinds de jaren negentig zijn de elektrische varianten van onze ouderwetse tandenborstel echter voor iedereen betaalbaar. Ze werden steeds populairder en nu poetst bijna iedereen elektrisch. Is dit te danken aan slimme marketingtechnieken van de (elektrische) tandenborstelindustrie? Of zijn elektrische tandenborstels echt beter dan handtandenborstels? Hier geven we het antwoord.

De handtandenborstel

Met een ‘gewone’ tandenborstel is op zich niks mis. Ook handtandenborstels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Voor ieder gebit kun je de perfecte handtandenborstel vinden. Bovendien zijn ze klein, simpel en goedkoop. De batterij zal nooit leeg zijn en je kunt ze makkelijk meenemen op reis. Met de juiste techniek en poetsdiscipline kun je bovendien perfect je gebit verzorgen met zo’n tandenborstel. Mét de juiste techniek en poetsdiscipline.

De Oral-B PRO 790 is prijs kwaliteit een uitstekende tandenborstel.

De voordelen van elektrisch poetsen

Dit is precies het probleem van handmatig poetsen. Veel mensen poetsen hun tanden onvoldoende goed met zo’n handborstel. En dit is precies waar elektrische tandenborstels uitkomst bieden. De elektrische tandenborstel maakt de beweging voor je. Dat doet het apparaat sneller en beter dan dat je dit zelf kunt. Je verwijdert ten opzichte van een handtandenborstel tot wel 40% meer tandplak met een elektrische tandenborstel. Je hoeft de borstel alleen maar goed op de tand of kies te plaatsen. Het ronddraaiende of pulserende (of allebei!) borsteltje verwijdert als vanzelf tandplak en masseert je tandvlees zonder dat je zelf moet bewegen. Doordat het poetsen minder moeite kost (je moet alleen focussen op het verplaatsen van de borstel) poets je gemiddeld genomen beter.

Daarnaast heeft elektrisch poetsen als voordeel dat de ronde kop klein is. Daardoor komt die ook makkelijk op moeilijk bereikbare plaatsen. Een elektrische tandenborstel heeft bovendien vaak een poetskrachtsensor die waarschuwt bij een te hoge poetskracht en zijn ze uitgerust met een timer. De borstel gaat vanzelf uit als de twee minuten om zijn. Hierdoor poets je automatisch lang genoeg.

Dus poetsen we beter elektrisch?

Wanneer jij al heel je leven lang handmatig poetst en je tandarts nog nooit geklaagd heeft dat je dit niet goed doet, kun je hier natuurlijk prima mee doorgaan. Maar met elektrische tandenborstels verwijder je wel stukken beter tandplak dan normale handtandenborstels. In tegenstelling tot de elektrische borstel, weten tandartsen over de handtandenborstel juist alleen nadelen, en geen voordelen te noemen. Elektrisch poetsen is gewoon eenvoudiger, leuker en daardoor poets je (of het apparaat) de tanden een stuk schoner. Het kost iets meer, maar dit geld bespaar je zo weer op je tandartskosten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *