Ga naar de inhoud

Kaaskiezen, wat zijn het en wat kun je er tegen doen?

Kaaskiezen

Klagen jouw kinderen weleens over pijn bij het tandenpoetsen en over gevoelige kiezen? Wellicht dat ze last hebben van kaaskiezen. Wat dat zijn en wat je er tegen kunt doen, leggen we hieronder uit.

Wat zijn kaaskiezen?

Kaaskiezen of kaasmolaren zijn kiezen waarvan de glazuurlaag niet goed ontwikkeld is / minder hard is. Deze kiezen hebben vaak een geel/bruine kleur en zien er bobbelig uit. Ze worden kaaskiezen genoemd, omdat ze de kleur hebben van kaas. Kaaskiezen kunnen zowel in de melkgebit als het blijvend gebit voorkomen. Wist je dat 5-14% van de kinderen kaaskiezen heeft? Kinderen met kaaskiezen hebben vaker gaatjes en kans op wit-gele verkleuring van de voortanden.

Meestal treden ze op bij de eerste grote kiezen. Vaak zijn het enkele plekjes, maar ook een heel vlak kan worden aangetast. In het blijvende gebit kunnen behalve de 1e blijvende kiezen ook voortanden aangedaan zijn. Soms breken er stukjes af, er kunnen makkelijker gaatjes in komen. Vaak zijn deze kiezen gevoeliger voor koud en warm en ook zoetigheid doet vaak zeer.

Hoe ontstaan ze?

Het is nog niet helemaal duidelijk waar kaaskiezen door ontstaan. De kiezen worden al voor de geboorte aangemaakt en die ontwikkeling gaat door tot 2 jaar na de geboorte wanneer alle melkkiezen doorgebroken zijn. Omgevingsinvloeden (veel zoet/zuur/suiker) in de eerste drie jaar van een kind kunnen beschadigen aan het glazuur veroorzaken. Maar ook ziekten kunnen hier invloed op hebben. Als de glazuurvorming wordt verstoord, stoppen de cellen die op dat moment het glazuur vormen even en gaan later weer door. De verkleuring zit er vaak dus al in als de kies doorbreekt. Wanneer er te weinig tandglazuur wordt gevormd of wanneer de kwaliteit van het glazuur verslechterd, kunnen er kaaskiezen ontstaan. De laatste kiezen die doorkomen zijn het gevoeligst voor afwijkingen in het glazuur.

Wat kun je doen om kaaskiezen te voorkomen?

Kaaskiezen kun je niet helemaal voorkomen omdat het glazuur dat hierbij ontbreekt al voor het doorkomen van de tanden ontstaat. Desondanks is het belangrijk om bij een kind zo vroeg jong mogelijk (baby) te beginnen met poetsen. Ga zodra de eerste kiezen doorkomen ook naar de tandarts of mondhygiënist. Zo raakt je kind gewend aan een bezoek en kan vroegtijdig het ontstaan van kaaskiezen worden opgemerkt.

Heeft je kind eenmaal kaaskiezen? Zorg er dan voor dat de situatie niet verslechtert door goed te poetsen. Poets iedere dag 2x het gebit van je kind en poets de kiezen zelf na. Gebruik hiervoor een goede tandpasta met fluoride en houdt doorbrekende kiezen in de gaten. Wanneer je kind kaaskiezen heeft, zal het regelmatig een bezoek moeten brengen aan de tandarts. Voor controle, maar ook voor onderhoud en reiniging.

Let daarnaast goed op de voeding van het kind. Beperk zure en harde voedingsmiddelen: geef het kind maximaal 7 eet- en drink momenten op een dag (een snoepje is ook een eetmoment). Laat kinderen liever water drinken en geen zoete (fris)drank of ranja. De tandarts kan eventueel besluiten om extra fluoride toe te dienen of een beschermend laagje over de kiezen aan te brengen.

Andere artikels over tandaandoeningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *