Ga naar de inhoud

Kan kauwgom tandplak verwijderen?

In feit of fabel zoeken we voor je uit of de vele (spook)verhalen op het internet eigenlijk wel kloppen, met deze keer: kan kauwgom tandplak helpen verwijderen en is het daarmee een alternatief voor tandenpoetsen?

Kauwgom en mondverzorging

Kauwgom heeft bij veel mensen een associatie met een frisse mond. Hoewel kauwgom in alle smaken verkrijgbaar is, wordt vooral de mint/menthol smaak het meeste verkocht. Het zorgt voor een heerlijke, frisse adem en een lekkere smaak in de mond. Kauwgom heeft daarnaast een positieve invloed op het geheugen. Het kauwen van kauwgom kan je tenslotte helpen ontspannen in stressvolle situaties. Wie ergens op kauwt, ervaart minder stressgevoelens en voelt zich prettiger. Het is daarnaast natuurlijk gewoon fijn om ergens op te kauwen. Maar hoe zit het met de effecten van kauwgom op het gebit?

Lees ook: Tandartshaakje gebruiken om zelf tandsteen weg te halen

Effect van kauwgom op het gebit

Kauwgom plakt. Het klinkt dan ook wel logisch dat kauwgom in staat is om voedselresten tussen de tanden te verwijderen en tandplak op de kauwvlakken te verminderen. Er zijn sterke (wetenschappelijke) aanwijzingen dat kauwgum met xylitol als zoetstof de vorming van plak verminderd. We moeten de voordelen dus vooral zien in termen van het verminderen van de vorming van tandplak. Verwijderen van tandplak doet kauwgom namelijk maar een beetje.

Vrijwel alle soorten kauwgom bevatten tegenwoordig de stof Xylitol. Dit is een zoetstof die als vervanger van suiker wordt gebruikt. In tegenstelling tot suiker kunnen de bacteriën die in je mond leven deze stof niet afbreken. Daardoor is suikervrije kauwgom veilig te gebruiken voor het gebit. Xylitol heeft als bijkomend effect dat het de omzetting van (andere) suikers in de mond naar zuur blokkeert. Het voorkomt zo dat de bacteriën zich aan tanden hechten en gaatjes kunnen veroorzaken.

Als je kauwgom kauwt, activeer je ook de productie van speeksel. Speeksel beschermt tegen tanderosie. Bij elke maaltijd ontstaat zuur in de mond, dat een aanval doet op het tandglazuur. Speeksel neutraliseert de zuren uit voedsel en dranken. Ook kan speeksel de bacteriën in je mond het leven moeilijk maken (antistoffen). Suikervrije kauwgom helpt zo mee om bacteriën uit de mond te verwijderen.

Xylifresh kauwgom met 100% xylitol helpt tandplak voorkomen en wordt aanbevolen door het Ivoren Kruis. Deze kauwgom is hier te koop.

Tenslotte is het een goede vervanger voor snoepgoed. Suikervrije kauwgom helpt alleen al tegen gaatjes omdat je niet zo gauw tegelijkertijd op een kauwgompje kauwt en zuurtje eet – als vervanger dus van schadelijk suikerrijk snoepgoed.

Kan kauwgom tandplak voorkomen of verwijderen?

Uit onderzoeken blijkt dat de hierboven beschreven effecten van suikervrije kauwgom een positieve bijdrage kunnen leveren aan het voorkómen van tandbederf. Het is echter niet zo dat je kauwgum moet zien als een vervanging van poetsen. Niet alleen mis je dan de noodzakelijke fluoride, ook wordt door al dat gekauw te weinig tandplak verwijderd. Langer dan tien minuten kauwen heeft in ieder geval geen zin, want dan heb je de xylitol of andere stoffen er wel uitgekauwd.

Xylitolkauwgom is vooral nuttig net na het consumeren van suikers en/of zuur. Het zorgt ervoor dat de zuuraanval minder lang duurt. Xylitol kan de omzetting van suiker in zuur blokkeren en de vorming van speeksel stimuleren. Om gevormde plak goed te verwijderen, ook op de lastige plaatsen, zal je nog steeds de tandborstel, stokers en/of ragers moeten gebruiken!

Conclusie

We concluderen dat kauwgom een positief effect kan hebben bij het reinigen van het gebit. Hiervoor moet je wel suikervrije kauwgom gebruiken, liefst met een hoge dosis Xylitol. Het voorkomt dat suikers in de mond worden omgezet naar zuren en bevordert de speekselproductie. Het is echter eerder een aanvulling op tandenpoetsen dan dat het een alternatief is. Tandenpoetsen blijft noodzakelijk omdat je daarmee vele malen meer tandplak verwijderd, zowel op, achter als tussen de tanden en kiezen. Kauwgom is echter een goede optie om tussendoor, bijvoorbeeld vlak na het eten, een bijdrage te leveren aan de mondverzorging. Net als met alles in het leven adviseren we wel om kauwgom met mate te gebruiken (max. 1 a 2 per dag).

Xylifresh kauwgom met 100% xylitol helpt tandplak voorkomen en wordt aanbevolen door het Ivoren Kruis. Deze kauwgom is hier te koop.

1 reactie op “Kan kauwgom tandplak verwijderen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *