Ga naar de inhoud

Kind voor het eerst naar de tandarts voor controle

Kind voor het eerst naar de tandarts voor controle

Wanneer je met je kind voor het eerst naar de tandarts gaat kan dat best spannend zijn. In dit artikel beschrijven we wanneer je het eerste bezoek brengt, wat de tandarts gaat doen en geven we tips.

Wanneer eerste keer tandartsen bezoek

Wij adviseren je zoon of dochter voor het eerst mee te nemen naar de tandarts wanneer je zelf op periodieke controle gaat. Doe dit zo vroeg mogelijk, zodat je kind vertrouwd kan raken met de omgeving. Een goede leeftijd wanneer hij of zij zeker een keertje mee moet naar de tandarts is zo rond anderhalf a twee jaar oud.

Nog geen behandeling

Dat wil niet zeggen dat de tandarts het kind de eerste bezoeken direct gaat behandelen. Dat is namelijk op die leeftijd meestal nog niet nodig. Als je kind rustig is zal de tandarts wel van dat moment gebruik maken om te kijken of de tanden en andere gebitsdelen zich goed ontwikkelen. In veel gevallen volgt de eerste ‘controle’ pas het tweede of derde bezoek.

Laten wennen

Het doel van het meenemen van je kind op deze leeftijd is namelijk ook om hem of haar te laten wennen aan de tandarts en het tandartsbezoek. Je kind kan dan wat rondkijken in de praktijk en zien wat de tandarts, mondhygiënist of assistente bij pappa en/of mamma doen. Ook kan de tandarts je kind begeleiden bij de ontwikkeling en verzorging van een gezond gebit en je tips en voorlicht geven.

Waarom belangrijk

Een tijdig bezoek aan de tandarts is belangrijk voor ieders gebit. Ook bij kinderen kunnen gaatjes ontstaan. Het tijdig herkennen van gaatjes en andere gebitsproblemen is van belang om schade aan de melktanden en de daaronder verscholen aanleg van de volwassen tanden te voorkomen. Ga twee keer per jaar met je kind naar de tandarts, vanaf het moment dat je kind 2 jaar oud is. De eerste keren zijn wen- en begeleidingsbezoekjes. Vanaf een jaar of 3 zal de tandarts ook het gebit van je kind controleren.

Tips voor het tandartsenbezoek met kind

Onderstaande tips kunnen er aan bijdragen dat het bezoek zonder al te veel problemen verloopt.

  • Ga ontspannen naar de tandarts. Als je gespannen bent zal je kind dat merken en oppakken.
  • Vertel op een begrijpelijke manier wat de tandarts gaat doen en wat je te zien krijgt. Prikkel de nieuwsgierigheid. Treed niet in detail over behandelingen of pijn. Vertel alleen maar dat de tandarts in je mond gaat kijken om te zien hoe het met je tanden gaat.Dat hij daar een spiegeltje bij gebruikt, en dat je daarvoor in een grote stoel gaat liggen. Leg ook de link met tanden poetsen: dat kent een kind namelijk al.
  • Wil een kind de eerste keer niet in de stoel? Geen probleem, probeer het de volgende controle nogmaals. Als de tandarts voor het eerst in zijn mond kijkt als hij of zij 3 jaar oud is, dan is dat prima.
  • Vraag ook eens aan de tandarts of assistente hoe je het kind op het eerste bezoek kunt voorbereiden.
  • Maak van het tandartsbezoek iets leuks. Ga bijvoorbeeld na het bezoek wat leuks doen.
  • De tandarts van Liesbet Slegers is een aardig prentenboek over de tandarts. Koop het boek hier

1 reactie op “Kind voor het eerst naar de tandarts voor controle”

  1. Wij hebben onze zoon al vanaf het begin meegenomen naar de tandarts. De eerste jaren inderdaad niet ter controle maar om gewoon te worden dat we als gezin naar de tandarts moeten. Hij weet dus dat dit normaal is en het noodzakelijk is dat de tandarts in de mond kijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *