Ga naar de inhoud

Koffie slecht voor je tanden? Je glimlach bewaren als koffiedrinker

Koffie slecht voor je tanden?

Koffie wordt door veel mensen dagelijks gedronken. Of het nu op kantoor, thuis traditioneel om 10 uur, gezellig in het café of onderweg is: voor veel mensen overal ter wereld is het een verslavend drankje. Maar wat doet koffie eigenlijk met je tanden?

Lees ook: de beste elektrische tandenborstel

Koffie schadelijk voor je tanden?

We gaan je direct maar gerust stellen: koffie is niet slecht voor je tanden. Tenminste alleen zolang je er maar geen suiker of melk aan hebt toegevoegd. Koffie is zonder die toevoegingen namelijk een redelijk pH-neutraal drankje. Dat wil zeggen dat het niet voor een zuuraanval (= verzwakking van je glazuur) zorgt wanneer je het drinkt. Wanneer er echter wel suiker aan toegevoegd wordt of je er tegelijkertijd iets lekkers bij eet (maakt niet uit wat) is koffie minder goed voor je gebit.

Dat komt omdat de meeste dingen die je eet en drinkt (koffie is dus een uitzondering) zorgen voor een verandering van de zuurgraad in je mond, waardoor je tandglazuur tijdelijk zwakker wordt. Gelukkig herstelt het speeksel dit na ongeveer een uurtje weer, maar gedurende die tijd zijn je tanden kwetsbaar voor gaatjes (cariës) of tanderosie. Wie te veel van dit soort zuuraanvallen per dag heeft krijgt zeker daar mee te maken. Daarom wordt door tandenartsen aangeraden om maximaal 7 eet- en drinkmomenten op een dag te hebben. Koffie drinken zonder toevoegingen is dus prima. Koffie met toevoeging van suiker is minder goed, zeker als je het meerdere keren per dag naast andere eet- en drinkmomenten nuttigt.

Koffie zorgt voor externe verkleuring van je gebit

Hoewel koffie dus niet slecht is voor je tanden zorgt het bij zeer regelmatig drinken van koffie wel voor verkleuring. Die verkleuring trekt onder andere in tandsteen en tandplak. Dus om de verkleuring door de aanslag te voorkomen, moet je tandsteen voorkomen. Dat kan (deels) door erg goed te poetsen, tussen de tanden schoon te maken en regelmatig naar de mondhygiënist / tandarts te gaan. Gelukkig kan de tandarts een groot deel van de verkleuring weghalen, bijvoorbeeld door te polijsten.

Belangrijk om te weten is dat het een fabeltje is dat de bruine / zwarte kleur van koffie in de tand zelf trekt. Koffieverkleuring van de tanden zet zich alleen af als aanslag en is een externe aanslag. Dat je tanden in de loop der jaren toch gelig worden komt vooral doordat het tandglazuur dunner wordt (ouderdom of zuuraanvallen door zure voedingsmiddelen).Voor aanslag van koffie hoeven de tanden niet gebleekt te worden; een goede gebitsreiniging en het polijsten van de tanden is voldoende.

Aanslag zelf verwijderen

Goed poetsen -2x per dag- vormt de basis voor het schoon houden van de tanden (zo min mogelijk tandsteen en tandplak). Eventueel kun je zelf ook een deel van de oppervlakkige aanslag verwijderen door gebruik te maken van een tandpasta met wat meer schuurmiddel (bijvoorbeeld deze). Dit werkt niet altijd en is zeker niet zo effectief als bij de tandarts/mondhygiënist. We adviseren je echter wel om deze tandpasta maar 1 a 2x in de week te gebruiken en de andere dagen een normale tandpasta (bijvoorbeeld deze van Elmex) te gebruiken. Dagelijks met een schurende tandpasta poetsen is namelijk ook niet goed voor je tanden, je schuurt namelijk ook je tandglazuur. Daarnaast is het belangrijk om minimaal 1x per jaar naar de tandarts en mondhygiënist te gaan, die de aanslag met professionele apparatuur voor je kan verwijderen.

Conclusie: blijf lekker genieten van je (dagelijks) kopje koffie. Voor je gebit hoef je het niet te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *