Ga naar de inhoud

Koortslip: hoe ontstaan blaasjes en hoe behandel je best?

Koortslip

Een koortslip, ook wel bekend als een koortsblaas of koortsblaasje, is een veelvoorkomende, onschuldige huidaandoening. Deze wordt veroorzaakt door het herpes simplex-virus (HSV). Er zijn twee soorten herpes simplex-virus: HSV-1 en HSV-2. Koortslippen worden meestal veroorzaakt door HSV-1.

Symptomen van een koortslip

Een koortslip manifesteert zich meestal als een cluster van kleine, pijnlijke blaasjes of zweertjes op of rond de lippen. Deze blaasjes kunnen jeuken, branden of pijnlijk zijn en gaan vaak gepaard met roodheid en zwelling van het getroffen gebied. Na verloop van tijd barsten de blaasjes open en vormen ze korstjes voordat ze genezen. Bij een koortslip kan de genezing enkele dagen tot twee weken duren.

Het herpes simplex-virus is zeer besmettelijk, en het kan worden overgedragen door direct contact met de blaasjes of door het delen van voorwerpen zoals lippenbalsem, handdoeken of bestek met iemand die besmet is. Herpesvirussen blijven in het lichaam en kunnen in de toekomst opnieuw uitbreken, vooral in situaties waarin het immuunsysteem van een persoon verzwakt is, zoals tijdens periodes van stress, ziekte of blootstelling aan zonlicht.

Hoe behandelen?

Hoewel er geen remedie is voor herpesinfecties, zijn er antivirale medicijnen beschikbaar om de symptomen te verminderen en de frequentie van uitbraken te verminderen. Als je regelmatig last hebt van koortslippen, raadpleeg dan een arts of dermatoloog voor advies over behandeling en preventieve maatregelen. De behandeling zal zich normaal gezien richten op het versterken van je weerstand.

Het is ook belangrijk om te proberen de verspreiding van het virus naar anderen te voorkomen door voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het vermijden van kussen of direct contact met anderen tijdens een uitbraak en het vermijden van het delen van persoonlijke items.

Er zijn een aantal producten op de markt zoals Compeed® Patch, een soort pleister (“patch”) voor de koortsblaasjes. De patches vormen een schild en helpen eo om een nieuwe besmetting te voorkomen. Dit vermijdt bovendien contact met de omgeving, hoewel de genezing niet zal versnellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *