Ga naar de inhoud

Korter worden van tanden en kiezen: het gevolg van gebitsslijtage

gebitsslijtage

Gebitsslijtage, waarbij tanden en kiezen slijten komt bij iedereen voor. Het is een natuurlijk proces dat in de loop der tijd plaatsvindt. Maar soms wordt dit proces versneld en wordt de slijtage zichtbaar op de tanden en kiezen. Wat de oorzaak hiervan is en wat je er tegen kunt doen, leggen we hieronder uit.

Wat is gebitsslijtage?

Tanden en kiezen slijten in de loop de jaren bij iedereen. Door gebitsslijtage wordt in eerste instantie het tandglazuur (buitenste witte laagje van de tanden en kiezen) beschadigd. In ver gevorderde stadia van slijtage kan het zijn dat de tanden en kiezen korter worden doordat er steeds een klein laagje tandweefsel wegslijt. Het steeds korter worden heeft nadelige gevolgen voor de functie van het gebit. Soms wordt dit proces versnelt door een aantal oorzaken.

Oorzaken gebitsslijtage

De meest voorkomende oorzaak bij gebitsslijtage is tanderosie. Hierbij slijten de tanden en kiezen doordat het tandglazuur en het wortelcement verzuren. Dit komt met name door het drinken van frisdranken en vruchtensappen. Daarnaast speelt ook tandenknarsen een rol waarbij tanden en kiezen over elkaar schuiven. Een derde oorzaak is het kauwen op harde voorwerpen zoals vaak op een pen kauwen of te hard poetsen waardoor er teveel druk op het tandglazuur komt.

Tanderosie kun je pas in een laat stadium herkennen. Het uiterlijk van de tanden verandert. De voortanden worden korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen. In een later stadium kunnen de knobbels van de kiezen zelfs helemaal verdwijnen.

Gevolgen gebitsslijtage

Door gebitsslijtage worden tanden en kiezen steeds korter. Korte tanden en kiezen zijn minder mooi en ze zijn gevoeliger voor koude en warme producten door het ontbreken van de beschermende glazuurlaag. Daarnaast wordt het eten steeds lastiger en kunnen er stukjes tanden afbreken. Bij vergevorderde gebitsslijtage kan zelfs de zenuw van de kies ontstoken raken en mogelijk afsterven. Ook beïnvloeden de korte tanden het uiterlijk en functie van het gebit.

Wat kun je doen tegen gebitsslijtage?

Om tanderosie tegen te gaan, is het aan te raden om dranken met zuren te laten staan. Goed en twee maal daags poetsen is belangrijk, waarbij er niet te hard gepoetst moet worden. Poets bij voorkeur met een zachte tandenborstel (tip: meridol), druk niet te hard en laat de tandenborstel (of elektrisch apparaat) het werk doen. Voorkom dat je harde voorwerpen (pen, nagels, plastic lepeltjes) tussen jouw tanden en kiezen klemt. Heb je last van tandenknarsen? Dan kun je ‘s nachts een speciale bescherming dragen die gebitsslijtage voorkomt.

Andere artikels over tandaandoeningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *