Zijn cola light (zero) en andere light frisdranken slecht voor je gebit? Deze vraag kregen wij onlangs van één van onze lezers. In eerste instantie zou je inderdaad denken dat de light frisdranken als cola niet schadelijk zijn voor het gebit. Met een gerust hart een lekker verfrissend zoet drankje drinken zonder er dik van te worden en zonder dat het drankje je tanden aantast. Helaas is dit laatste niet het geval.
Light frisdranken en tanderosie
Light frisdranken, zonder suikers maar met zoetstof, zijn wel degelijk schadelijk voor je tanden. Niet alleen de suikers in normale frisdranken (en sappen) zijn schadelijke voor het gebit, maar het zijn vooral de zuren die de schade veroorzaken. Zuren als fosforzuur, citroenzuur, azijnzuur en appelzuur worden aan de drankjes toegevoegd voor de frisse en pittige smaak. Het is de reden dat je zo graag frisdrank drinkt vanwege de verfrissende dorstlessende smaak.
Light dranken bevatten minder suiker, maar bevatten dezelfde of zelfs meer zuren en zijn dus nog even zuur als de ‘gewone’ versie. Ze zijn beiden even erosief. De zuren in o.a. cola zorgen voor een zuurstoot. Het zuur werkt in op het tandglazuur waardoor het zachter wordt en verlaagt de PH-waarde in je mond. Uiteindelijk kan dit tot gaatjes (cariës) of tanderosie leiden. Het speeksel is goed in staat om de PH-daling van één slok cola binnen enkele minuten te herstellen maar bij regelmatig een slokje drinken daalt de zuurtegraad keer op keer, waardoor door de zuurstoten tanderosie ontstaat.
Frisdrank is zuurder dan citroensap
Opvallend weetje: door de zoetstof (of suikers bij de normale varianten) merk je niet hoe zuur frisdranken zijn, de zoetigheid maskeert de zuurheid. Zuiver citroensap is niet om te drinken zo zuur. Frisdranken zijn vaak even zuur of nog zuurder, maar worden wel gedronken, enkel omdat daar zoveel suiker of zoetstof aan toegevoegd is.
Light frisdranken zijn dus zure producten en spelen een rol bij het ontstaan van tanderosie, en dat geldt ook voor (light) vruchtensappen en (zuur) fruit. De mate van slijtage van het tandglazuur hangt af van de frequentie waarmee de tanden met het zuur in contact komen. Het is beter om niet de hele dag door kleine hoeveelheden te eten en te drinken om daarmee het aantal zuuraanvallen zo beperkt mogelijk te houden. Nog beter is het om helemaal geen (light) frisdranken meer te drinken maar te kiezen voor water, koffie of thee (let op ijsthee is wel schadelijk voor het gebit).