Ga naar de inhoud

Mag ik een losse melktand eruit trekken?

losse melktand er uit trekken

Hoewel de meeste losse melktanden er vanzelf uitvallen, is er vaak een periode van enkele dagen waar de tand los zit in het gebit voordat hij daadwerkelijk los komt. Je herinnert je vast nog wel hoe aanlokkelijk het was om als kind een losse melktand los te wiebelen. Toch wordt het afgeraden om melktanden zelf los te maken of er zelf uit te trekken. Tandartsen adviseren om de tanden met rust te laten, totdat ze geheel uit hun eigen uitvallen. Waarom is dat?

Lees ook: beste elektrische tandenborstel voor kinderen – Hoe een elektrische tandenborstel de motivatie kan verhogen en meer tandplak verwijdert dan alleen een handtandenborstel

Laat melktanden zitten totdat ze zelf uitvallen

Losse melktanden moeten zo veel mogelijk op de natuurlijke manier loslaten. Het verwijderen mag nooit geforceerd gebeuren. Ga er dus niet aan zitten trekken met je handen en zorg er voor dat je kind dat ook niet doet. De tand uittrekken met een touwtje, zoals je dat wel eens in films ziet, wordt sterk afgeraden. We raden het sterk af om je kind aan te moedigen aan de losse tand te zitten.

Melktanden zijn namelijk niet zomaar tanden die je zomaar er uit kunt trekken zodra ze een beetje los zitten. Ze vervullen een belangrijke functie in de mond van het kind. Ze hebben een functie bij het eten en praten, ook al ze nog los zitten. Een losse tand is niet altijd voldoende ver om er uit gehaald te worden. Beter is het om af te wachten, tot de volwassen tand de melktand zelf verder los drukt. Zo voorkom je dat andere tanden de vrijgekomen ruimte in de mond overnemen, niet goed door kunnen komen en je kind later een beugel nodig heeft. Het zelf vroegtijdig verwijderen van een losse melktand kan bovendien het tandvlees en de doorkomende volwassen tand beschadigen. Het is dus niet nodig om de tand te verwijderen, de doorkomende volwassen tand zorgt er zelf voor dat de tand los komt

Melktanden komen meestal vanzelf los. Door beweging van de mond komen de melktanden los te staan en vallen ze er vanzelf uit. Leuk weetje is dat melktanden ook wortels hebben. Wanneer de volwassen tanden doorkomen lossen de wortels van de melktanden langzaam op om plaats te maken voor de nieuwe tand. De tand komt vervolgens los te zitten. Door het oplossen van de wortel zie je dat er aan een uitgevallen melktand of kies meestal nog maar een heel klein stukje van de wortel is overgebleven.

Lees ook: Tanden bewaren in een tandendoosje als herinnering

Wanneer wel los trekken?

Soms komt een melktand of -kies snel los, maar het kan ook zijn dat hij nog een tijdje half blijft vastzitten. Een kind loopt dan een tijdje met een “wiebeltand” rond, wat soms een vervelend gevoel kan geven of zelf pijn kan doen. Wanneer de tand echt goed los zit en nog maar een klein beetje vast zit mag de tand eventueel los gemaakt worden. Laat je kind dit echter vooral zelf proberen door met de tong de tand steeds heen en weer te bewegen. Ga er zeker niet aan trekken. Blijft het kind er last van hebben, en er ook pijn bij hebben, kun je de tand er ook als ouder uit proberen te halen. Dit doe je door een droge schone zakdoek of een gaasje te pakken en deze op/om het tandje te leggen en voorzichtig te draaien. Trekken heeft minder effect.

Tips

1. Bewaar melktanden in leuke en bijzondere tandenbewaardoosjes.

2. Poets bovendien doorgekomen volwassen tanden vanaf het begin goed.

➡️Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel: wij raden die van het merk Meridol aan.

Meridol Tandenborstel Zacht
De meridol® Tandenborstel is zacht en bevat microfijne borstelharen voor een grondige en zachte reiniging van de tanden en langs de tandvleesrand, zelfs bij geïrriteerd tandvlees. De conische borstelharen met de microfijne uiteinden verwijderen plaque op een zachte en grondige manier. Ze reinigen op zachte wijze zelfs geïrriteerd tandvlees en helpen beschermen tegen tandvleesontsteking.

➡️ … en een goede fluoridetandpasta zoals de fluoridetandpasta voor kinderen van Elmex.

Elmex Junior Tandpasta voordeelverpakking
Elmex Junior tandpasta voor vijf tot twaalfjarigen is speciaal ontwikkeld voor de behoeftes van het wisselgebit. Het glazuur van de pas doorgebroken definitieve tanden is nog heel broos en poreus. Het hogere fluoridegehalte van elmex Junior tandpasta in vergelijking met tandpasta voor kinderen zorgt ervoor dat het tandglazuur harder wordt, waardoor het ook beter bestand is tegen zuren en dus ook tegen gaatjes. Dankzij de werkstof Aminfluoride blijft het gebit zelfs een aantal uren na het poetsen nog beschermd. Deze tandpasta heeft een milde smaak die kinderen motiveert om van een kindertandpasta met een laag fluoridegehalte over te stappen naar een tandpasta met een aangepast en hoger fluoridegehalte.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€42,89)
De meridol® Tandenborstel is zacht en bevat microfijne borstelharen voor een grondige en zachte reiniging van de tanden en langs de tandvleesrand, zelfs bij geïrriteerd tandvlees. De conische borstelharen met de microfijne uiteinden verwijderen plaque op een zachte en grondige manier. Ze reinigen op zachte wijze zelfs geïrriteerd tandvlees en helpen beschermen tegen tandvleesontsteking.

6 reacties op “Mag ik een losse melktand eruit trekken?”

  1. Ik vind het spijtig dat hier enkel raad gegeven wordt bij de ,,ideale”omstandigheden…
    Bij nijn zoontje van 7 is er een melktandje reeds maanden los, er is ook al een verdonkering merkbaar.
    Vanzelf komt het snijtandje niet los aangezien de nieuwe tand al half volgroeid is net achter de melktand.
    De nieuwe tand drukt dus niet tegen de melktand aan.
    De tandarts raadde sterk aan zoveel mogelijk te ,,wiebelen”totdat ze er zelf uitvalt.
    Totnogtoe heeft dat wibelen geen enkel resultaat en mijn vraag is nu of de wortel nog intakt zou zijn, in dat geval zou ik zeker niets forceren vanwege mogelijke pijn…dan toch maar terug naar de tandarts en ze er laten uittrekken?

    1. Hallo Peter,

      Verveld voor je zoontje en goed dat je jullie ervaring deelt met ons. In dit geval raad ik je aan om terug te gaan naar de tandarts voor advies. Deze kan het tandje dan (nogmaals) bekijken en besluiten wat goed is in zijn situatie.

      Het is inderdaad niet verstandig om te forceren (zeker niet aan gaan trekken), een goede opmerking en advies aan andere ouders.

  2. Een reactie op Peter,

    Onze dochter had hetzelfde met haar twee kinderhandjes. De volwassen tanden waren al door en de melktanden was geen verandering in te krijgen met wiebelen en friemelen. Uiteindelijk heeft de tandarts de tandjes getrokken omdat je de tandjes slecht kon poetsen (de melktanden en volwassen tanden stonden strak tegen elkaar aan).
    Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en heeft ze alweer 2 wiebeltanden die ook maar niet losser gaan zitten. Er lijkt weer een tand boven de melktand door te komen, binnenkort dus weer een rondje tandarts omdat ze echt klaagt over pijn.

  3. jongens en meisjes luister niet op deze site want ik heb dit aan iedereen gezecht die een wiebel tand heeft dat ze dit moeten proberen en ze lagen allemaal in het ZIEKENHUIS omdat ze de heflt van de tand eruit hebben getrokken, dus NIET DOEN WAT DEZE WEBSITE ZEGT

    Groetjes,
    Billie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *