Ga naar de inhoud

Ontstoken tandvlees of paradontitis

Ontstoken tandvlees

Ongemerkt hebben veel mensen last van ontstoken tandvlees. Het is raadzaam die tandvleesontsteking toch zo snel mogelijk te herkennen en aan te pakken, want de bacteriën kunnen uiteindelijk je hele gebit en kaakbot aantasten. Wat is eigenlijk de oorzaak van ontstoken tandvlees oftewel parodontitis?

Oorzaak tandvleesontsteking

De oorzaak van tandvleesontsteking zijn bacteriën die zich aan tandplak en tandsteen vasthechten. Ze zitten met name op de overgang van tand naar tandvlees (op de tandhals) en in de kleine openingen tussen tanden en kiezen. De bacteriën leven onder andere van de voedingsresten in je mond en scheiden daar stoffen af die tandglazuur en tandvlees aantasten.

Gevolgen tandvleesontsteking

Zonder ingrijpen kan een onschuldig lijkende tandvleesontsteking leiden tot het los gaan zitten van tanden en kiezen. Uiteindelijk tasten de bacteriën ook het steunweefsel en kaakbot aan die alle tanden en kiezen op hun plek houden in je mond. Is het steunweefsel en kaakbot aangetast dan is de kans groot dat je de tanden kwijt raakt, er is geen weefsel of bot meer om ze stevig in de mond vast te houden. Recent onderzoek toont zelfs een verband aan tussen ontstoken tandvlees en het ontstaan van hart- en vaatziekten. Volgens de onderzoeken kunnen de bacteriën zich via de bloedbaan verspreiden en vervolgens tot ontstekingen elders in het lichaam zorgen.

Tandvleesontsteking herkennen

Je bent waarschijnlijk bij dit artikel terecht gekomen omdat je denkt dat je tandvlees ontstoken is. Maar hoe weet je of dat zo is? Een tandvleesontsteking kun je herkennen aan gezwollen tandvlees dat er rood uitziet. Bij aanraking (zoals tandenpoetsen) gaat het zeer gemakkelijk bloeden. Dit eerste stadium van een tandvleesontsteking wordt gingivitis genoemd. Soms hebben mensen met een ontsteking ook vaak een slechte adem.

Wanneer er niks aan ontstoken tandvlees wordt gedaan gaat het tandvlees los staan van de tanden en kiezen. Dat wordt parodontitis genoemd. In dat stadium kun je de ontsteking dus herkennen aan tanden die (iets) los zitten. Buiten deze visuele kenmerken valt een tandvleesontsteking niet zo snel op. Je hebt meestal geen pijn.

Is er nog wat aan te doen?

Gelukkig is niet alles verloren als de tandarts eenmaal parodontitis heeft ontdekt. Het is dan wel zaak om zo snel mogelijk tot een behandeling over te gaan. De tandarts zal het tandvlees en de tanden grondig reinigen om de schadelijke bacteriën uit de mond te krijgen. Soms is het nodig om ook onder het tandvlees te reinigen en moet je soms ook antibiotica slikken.

Voorkomen

Een goede mondhygiëne is alles om tandvleesontsteking / parodontitis te voorkomen. Wij adviseren minstens 2x per dag de tanden voor 2 minuten lang te poetsen met een zachte tandenborstel (wij raden deze tandenborstel van Meridol aan) of een goede elektrische tandenborstel en een fluoride tandpasta (Advies: anti-cariës tandpasta van Elmex). 1x per dag de tanden met raggertjes schoonmaken bevelen we sterk aan!

Preventie gaat samen met het vroegtijdig herkennen van problemen. Wij raden dan ook aan om minstens 1x per jaar op controle bij de tandarts of mondhygiënist te gaan. Dit geldt zeker voor mensen die meer risico lopen op dergelijke ontstekingen, zoals mensen die roken, onregelmatige tanden hebben of veel medicijnen gebruiken. Ook mensen die last hebben van hart- en vaatziekten of diabetes lopen meer risico.

Vragen of aanvullende tips? Plaats ze hieronder in de reacties!

Andere artikels over tandvleesaandoeningen

1 reactie op “Ontstoken tandvlees of paradontitis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *