In onze mond leven meer bacteriën dan dat er zich mensen op de aarde bevinden. Meestal gaat dat goed, maar bij een slechte verzorging van je gebit en omstandigheden als stress en een ongezonde levensstijl, kunnen schadelijke bacteriën het tandvlees binnendringen. Wanneer dat gebeurt, raakt het tandvlees ontstoken. Welke problemen ontstaan er dan en wat kun je er aan doen?
Tandvlees en tandplaque
Tandplaque is een laagje dat zich op en rond de tanden hecht. Het bestaat voornamelijk uit voedselresten, speeksel en bacteriën. Wanneer tandplaque niet verwijderd wordt, ontstaat tandsteen. Op en in dit verharde laagje kunnen vervolgens nog meer bacteriën leven. De bacteriën in tandplaque kunnen er voor zorgen dat je tandvlees gaat ontsteken.
Beschermingsreactie
Wanneer veel van deze bacteriën in de mond aanwezig zijn, zal het lichaam daar op reageren met een ontsteking om de ziekmakende bacteriën buiten te houden. Een ontsteking van het tandvlees is dus eigenlijk een beschermingsreactie van het lichaam, met als doel de aanval van bacteriën op het tandvlees te stoppen. Het tandvlees wordt rood, zwelt op en bloedt makkelijk. Helaas is deze natuurlijke beschermingsreactie niet voldoende als je het gebit ondertussen niet goed verzorgt. Bij veel mensen blijft het tandvlees dan ook voor langere tijd ontstoken, vaak zonder dat ze dit merken.
Risico van ontstoken tandvlees
Daarin schuilt een gevaar. Doordat de ontsteking meestal geen pijn doet, wordt die vaak te laat herkend en behandeld. Wanneer er niks aan ontstoken tandvlees wordt gedaan, kan dit er voor zorgen dat je tanden en kiezen los gaan staan en je ze uiteindelijk verliest. Daarnaast wordt een ontsteking van het tandvlees in verband gebracht met een hoger risico op hart- en vaatziekten, diabetes en andere gezondheidsklachten. Het is dus belangrijk om deze ontstekingen zoveel mogelijk te voorkomen.
Een goede mondhygiëne
Met een goede mondhygiëne voorkom je (en bevorder je de genezing van) ontstoken tandvlees. Door twee keer per dag je tanden te poetsen en één keer per dag te flossen verwijder je tandplak van en tussen de tanden. Je voorkomt daarmee dat de bacteriën het tandvlees kunnen koloniseren. Ook het eten van gezonde voeding, niet te veel roken en zo min mogelijk stress helpen om je mond in goede conditie te houden. Maar je kunt meer doen om je tandvlees gezond te houden.
Tandenpoetsen is niet genoeg
Ook als je jouw tanden goed poetst, blijven er nog steeds bacteriën achter in je mond. Dat is niet erg, want de meeste bacteriën zijn niet schadelijk voor het tandvlees. Maar helaas leven de bacteriën die voor een tandvleesontsteking kunnen zorgen ook op beschutte plekken als de tandvleesranden en tussen de tongpapillen. Om ook deze bacteriën goed te verwijderen hebben wij goede ervaring met mondwater van Oxyfresh.
Oxyfresh mondwater Review
Oxyfresh is een krachtig mondspoelmiddel dat werkt met actieve zuurstof. De actieve zuurstof komt vrij bij het spoelen en bereikt ook de voor de tandenborstel moeilijk bereikbare plaatsen. Daar worden de schadelijke bacteriën door het mondwater gedood. Dit mondwater bevordert bovendien de speekselproductie in je mond, wat de natuurlijke bescherming tegen bacteriën en gaatjes versterkt.
Belangrijker nog is dat Oxyfresh mondwater, in tegenstelling tot andere middelen die we eerder hebben getest, geen alcohol en andere schadelijke ingrediënten bevat. Bovendien vinden we dat dit mondspoelmiddel een frisse prettige smaakt heeft.
Oxyfresh relief gel Review
Het is belangrijk om er voor te zorgen dat ontstoken tandvlees zo snel mogelijk weer gezond wordt. Je kunt de genezing bevorderen met een goede mondhygiëne (poetsen, tandvlees en mondwater), maar er is sinds kort ook een gel / zalf die de genezing van het tandvlees kan bevorderen. De werking kun je vergelijken met gel die je bij blauwe plekken, kneuzingen, spierpijn en gewrichtspijn op de huid aanbrengt. De herstel bevorderende gel voor gebruik in de mond heet Oxyfresh relief gel. Het werkt hydraterend, verzachtend en genezend voor ontstoken tandvlees, wondjes in de mond en aften.
Andere artikels over tandvleesaandoeningen
- Gevoelige tandhalzen en teruggetrokken tandvlees
- Hoe herken je parodontitis, een ernstige tandvleesontsteking ?
- Ontstoken tandvlees of paradontitis
- Oorzaken bloedend tandvlees
- Parodontitis behandeling: tandvlees reinigen bij parodontoloog
- Tandvleesontsteking, wanneer naar de tandarts en speciale tandpasta gebruiken?
- Teruggetrokken tandvlees, wat is het en wat kun je ertegen doen?
Mijn tandvlees bloedt ook heel snel, is dat tandvleesontsteking?
Bij mij was tandvleesontsteking iets chronisch: het kwam en het ging en deed behoorlijk pijn. Het had ook niets met slechte verzorging te maken. De tandarts heeft een wortelkanaalbehandeling moeten uitvoeren om het te verhelpen met bevredigend resultaat.