Ga naar de inhoud

Oorzaken bloedend tandvlees

bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees kan behoorlijk vervelend zijn. Vaak gaat het tandvlees bloeden bij het tanden poetsen of het eten van hard voedsel. Het is een probleem waar veel mensen – vaak ongemerkt – last van hebben. In dit artikel bespreken we de oorzaken van bloedend tandvlees en wat je er aan kunt doen om het te voorkomen.

Oorzaak van bloedend tandvlees?

Bloedend tandvlees geeft meestal aan dat het ontstoken of geïrriteerd is. Ontstekingen worden veroorzaakt door schadelijke bacteriën in de mond en in het tandplak. Het eerste wat je van ontstoken tandvlees merkt is meestal bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen (hoeft niet) of terugtrekkend tandvlees. In negen van de tien gevallen hangt bloedend tandvlees en / of ontstoken tandvlees samen met een slechte mondhygiëne. Wanneer tandplaque op de overgang van tandvlees naar tanden of kiezen niet goed wordt verwijderd tijdens het tandenpoetsen, kunnen de bacteriën in de tandplak ontstoken tandvlees veroorzaken (ook wel gingivitis genoemd). Gelukkig gaan de meeste ontstekingen aan het tandvlees vanzelf weer over wanneer het gebit goed wordt gepoetst.

Hoe bloedend tandvlees voorkomen?

Twee keer per dag de tanden goed poetsen met een fluoride tandpasta is van groot belang om ontstoken tandvlees te voorkomen. Voor een goede fluoridetandpasta raden wij Elmex anti-cariës tandpasta aan. Daarnaast moet je niet alleen de tanden goed schoonmaken, maar ook de ruimte tussen de tanden. Deze moeilijke plekken worden vaak vergeten bij het poetsen maar zijn belangrijk om ontstekingen te voorkomen. Dat kan met tandenstokers, flosdraad of met speciale borsteltjes. De tandenstokers van Jordan vinden wij erg prettig in gebruik.

Helpt dit niet, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Een verkeerde poetsmethode kan ook een oorzaak zijn van geïrriteerd tandvlees. Bloedt het tandvlees slechts op één plek, en doet het bovendien pijn, dan is te hard poetsen misschien de oorzaak. Veel mensen hebben namelijk de neiging om zowel handmatig als bij elektrisch poetsen te veel druk uit te oefenen. Dat leidt tot geïrriteerd en teruggetrokken tandvlees, dat op zijn beurt weer zorgt voor gevoelige tandhalzen en bloedend tandvlees. Wij raden je daarom aan om altijd een zachte tandenborstel te gebruiken voor het tandenpoetsen. Hiervoor adviseren wij de zachte tandenborstel van Meridol. Daarnaast heeft Philips de laatste jaren een aantal goede elektrische tandenborstels op de markt gebracht die zich specifiek richten op een goede verzorging van het tandvlees (lees bijvoorbeeld dit artikel). Een goed voorbeeld hiervan is de Philips Sonicare ProtectiveClean, een zeer degelijke en kwalitatieve tandenborstel, speciaal voor gevoelig tandvlees.

Tenslotte is een goede controle door tandarts van belang, met name het verwijderen van tandsteen moet minimaal 1x per jaar gebeuren.

Andere artikels over tandvleesaandoeningen

1 reactie op “Oorzaken bloedend tandvlees”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *