Ga naar de inhoud

Oral B Junior elektrische tandenborstel review: tanden gezond houden

Het wisselen van melktanden begint meestal zo rond het vijfde of zesde levensjaar. Een spannende periode voor je kind, die tot wel 6 jaar kan duren voordat alle tanden gewisseld zijn. In deze periode is het extra belangrijk de melktandjes en de nieuw doorgekomen tanden goed te poetsen. De Oral-B Junior is de perfecte elektrische tandenborstel om de melktandjes en nieuw doorgekomen tanden gezond te houden.

Conclusie

Deze borstel is handzaam, ziet er leuk uit (belangrijke motivatie voor kinderen) en doet zijn werk erg goed. Het is een tandenborstel zonder al te veel ingewikkelde opties, perfect om kinderen goede poetsgewoontes aan te leren. In combinatie met de zachte opzetborstel is het de perfecte elektrische tandenborstel om de te wisselen melktanden en nieuw doorgekomen tanden mooi en gezond te houden

Oral B Junior elektrische tandenborstel Review

De Oral B Junior is ontworpen voor kinderen vanaf zes jaar. De elektrische tandenborstel helpt je kind over te stappen van kindertandenborstel naar een volwassener model met meer pulsaties en rotaties. Deze overstap is extra belangrijk omdat gemiddeld genomen vanaf zes jaar het wisselen van de melktanden voor volwassen tanden begint. Om die tanden gezond te houden laat je jouw kind het liefst poetsen met een elektrische tandenborstel. Die verwijdert meer en beter tandplak dan een handtandenborstel (Rosema 2015).  De Oral B junior elektrische tandenborstel is verkrijgbaar in verschillende vrolijke kleuren. Wij hebben de limoen groene versie getest. In de verpakking zit tevens een oplader, poetsinstructie en een opzetborstel.

Hoe poetst de Oral B Junior Elektrische tandenborstel?

Laten we eerst eens kijken naar het design van de tandenborstel. In tegenstelling tot de Disney figuren van de Kids tandenborstels heeft Oral B er voor gekozen om voor de Junior tandenborstels in een vaste kleur uit te voeren (bijv. groen of paars). Wat ons betreft een goede keuze die past bij de nieuwe (meer volwassenere) levensfase die het kind op zesjarige leeftijd in gaat. De borstel ziet er dan ook strak uit met een licht glanzende limoen groene voor- en achterkant en een witte strip van zacht kunststof aan de zijkant voor betere grip.

De borstel is erg eenvoudig in gebruik. Het apparaat heeft namelijk maar één knop om de borstel aan en uit te zetten. Waar ik zeer te spreken over ben is de ingebouwde twee minuten timer van deze borstel. Die helpt en stimuleert kinderen om elk deel van het gebit goed te poetsen. De borstel zoemt namelijk elke dertig seconden om je kind te laten weten dat het naar het volgende deel van het gebit kan gaan. Zo leert je zoon of dochter in twee minuten om geen enkele tand van het gebit over te slaan. Om jou als ouder te ondersteunen zit er in de verpakking een folder. Die maakt visueel duidelijk aan je kind hoe goed te poetsen met deze borstel. Bijkomend voordeel van de timer is dat je kind een duidelijk antwoord krijgt op de vraag “hoe lang moet ik nog poetsen”.

Waar ik ook erg over te spreken ben is de bijgevoegde ronde opzetborstel. Deze Ultrathin borstel is perfect voor de nog kwetsbare nieuw doorkomende tanden en tandvlees. De borstel heeft namelijk zeer zachte borstelharen die zacht zijn voor het gevoelige tandvlees, maar toch in elk hoekje van het gebit tandplak verwijderen. Tenslotte draagt de ingebouwde poetsdruksensor er toe bij dat je kind niet te hard op de borstel drukt. Door een signaal te geven wanneer je zoon of dochter te hard drukt, wordt beschadiging van tandvlees voorkomen.

Voordelen

  • Het apparaat kan met alle Oral-B opzetborstels gebruikt worden, ook die uit het volwasseneassortiment. Het apparaat kan dus vele jaren meegroeien met het gebit van je kind.
  • De borstel is gemakkelijk in gebruik.
  • Beschikt over een poetsdruksensor
  • De ingebouwde timer draagt bij aan een goede gewoonte om minimaal 2 minuten te poetsen.

Nadelen

  • De accu van de tandenborstel gaat minder lang mee dan is aangegeven (een a twee weken). Opladen gaat gelukkig erg snel.
  • Ook op de leeftijd van zes jaar is een app met spelletjes waardevol voor het aanleren van goede poetsgewoontes. Deze borstel beschikt niet over bluetooth.

Bronnen
Rosema, N. A. M. (2015). Toothbrushing efficacy, University of Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *