Ga naar de inhoud

Problemen aan het gebit die veroorzaakt worden door tandsteen

tandsteen

De meeste gebitsproblemen worden direct of indirect veroorzaakt door tandsteen. Tandsteen is tandplak dat hard is geworden. Je vindt het tussen de tanden en tegen de tandvleesrand aan. Het vormt steeds een dikker laagje, waarin bacteriën van de voedselresten leven en je tanden aantasten. Welke problemen aan je tanden en kiezen kunnen ontstaan leggen we hieronder uit.

Tandvleesontsteking

Doordat het tandsteen zicht net boven en net onder het tandvlees bevindt krijgen bacteriën vrij spel. Daardoor kan een tandvleesontsteking ontstaan. Bij tandvleesontsteking is er sprake van een ontsteking aan het tandvlees tussen tanden en kiezen als gevolg van bacteriën die achter blijven. Meestal herken je een tandvleesontsteking aan bloedend tandvlees bij het poetsen. Ontstoken tandvlees is rood van kleur en voelt pijnlijk aan.

Terugtrekken tandvlees

Terugtrekkend tandvlees wordt meestal veroorzaakt door verkeerd poetsen en tandsteen. Het tandvlees komt door het tandsteen in de verdrukking en bloot te liggen, wat zorgt dat deze gevoelig is voor kou en warmte. Ook spelen ook hier weer de bacteriën een rol bij het verdwijnen van tandvlees.

Verkleuring van de tanden

Tandsteen is tandplak dat hard is geworden. Na eten en drinken ontstaat er een klein laagje tandplak op de tanden. Die tandplak is vaak een beetje gelig van kleur, afhankelijk van wat je gegeten en gedronken hebt. Wanneer de tandplak niet goed weggepoetst wordt, zal deze laag hard worden. Deze verkleuring is dan duidelijk zichtbaar.

Slechte adem

Tandsteen heeft een poreuze en ruwe structuur. Elke dag groeit het laagje steeds een beetje, omdat er zich steeds weer tandplak aan hecht. Door de poreuze structuur kunnen er veel bacteriën leven in tandsteen. Het zijn juist die bacteriën die in 90% van de gevallen zorgen voor een vervelende zwavelgeur en daarmee een slechte adem.

Tandsteen zelf weghalen met tandartshaakje

Wil je zelf tandsteen verwijderen? Gebruik dan een tandsteenhaakje, ook wel tandartshaakje of sonde genoemd. Dit haakje is speciaal gemaakt om tandsteen mee te verwijderen rond je tanden. Het is vooral bedoeld om het zichtbare tandsteen tussen je tanden weg te halen. Tandsteen verwijderen met een tandartshaakje doe je door haakje langs het tandsteen te halen. Het laat dan zeer gemakkelijk los. Een goed tandartshaakje koop je hier.

Tandsteen weg laten halen door de tandarts

Tandsteen dat niet goed zichtbaar is en zich met name net onder de tandvleesrand bevindt kun je het beste laten verwijderen door de tandarts. Ook kan de tandarts of mondhygiënist een grondigere reiniging uitvoeren dan je zelf kunt doen met een tandsteenhaakje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *