Ga naar de inhoud

Is het een goed idee om je gebit te reinigen met pulling oil?

pulling oil

“Pulling oil” verwijst naar een oude praktijk genaamd “olie trekken” (oil pulling). Deze olie wordt gebruikt voor mondhygiëne en zou enkele gezondheidsvoordelen hebben. Bij olie trekken neemt een persoon een eetlepel eetbare olie, zoals kokosolie, sesamolie of zonnebloemolie, en spoelt het gedurende ongeveer 15-20 minuten rond in de mond voordat het wordt uitgespuugd. De bedoeling is om bacteriën, tandplak en andere onzuiverheden in de mond te verwijderen. Op bol.com vind je pulling oil, zoals deze mondspoeling op basis van kokosolie.

Voordelen pulling oil

Aanhangers van deze praktijk beweren dat het olie trekken kan helpen bij:

  1. Verbetering van de mondgezondheid: het wordt verondersteld de groei van bacteriën te remmen en tandvleesontsteking te verminderen, wat kan bijdragen aan een betere mondgezondheid.
  2. Frisse adem: door het verwijderen van bacteriën en onaangename geuren in de mond kan olie trekken bijdragen aan een frissere adem.
  3. Wittere tanden: sommige mensen beweren dat olie trekken kan helpen om tanden witter te maken door vlekken te verwijderen, maar er is beperkt wetenschappelijk bewijs om deze bewering te ondersteunen.

Beperkte wetenschappelijke onderbouw

Het is belangrijk op te merken dat hoewel olie trekken als een veilige praktijk wordt beschouwd, er beperkt wetenschappelijk bewijs is om de beweerde voordelen te ondersteunen. Mondhygiënisten en tandartsen adviseren meestal traditionele mondverzorgingspraktijken zoals regelmatig poetsen, flossen en het gebruik van mondwater als de meest effectieve manieren om de mondgezondheid te behouden.

Als je geïnteresseerd bent in het proberen van olie trekken, is het raadzaam om dit te doen als aanvulling op je reguliere mondverzorgingsroutine en niet als vervanging ervan. Overleg ook met een tandarts voordat je begint, vooral als je specifieke mondproblemen of tandheelkundige zorgen hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *