Elektrische tandenborstels zijn stukken effectiever dan gewone handtandenborstels. Ze verwijderen ongeveer tot 7% meer tandplak dan een normale tandenborstel. Als je de elektrische borstel goed gebruikt, komt de borstel gedeeltelijk ook tussen je tanden en kiezen. Maar helaas verwijdert zowel een handtandenborstel als een elektrische tandenborstel niet alle tandplak. Met name in de ruimtes tussen de tanden en waar de tanden tegen elkaar zitten blijft na het poetsen nog veel plak zitten.
Tandplak in de tussenruimtes
Alleen poetsen is dus niet voldoende om je gebit vrij te maken van tandplak. Uit onderzoek blijkt dat je met tanden poetsen alleen ongeveer 60-70% van de tandplak van je gebit verwijderd. De overige 30-40% van het tandplak bevindt zich na het poetsen vooral nog langs de tandvleesranden en in de moeilijk te bereiken ruimtes tussen de tanden (vooral bij de kiezen). Het vermoeden bestaat dat deze tussenruimtes de voornaamste bron van (schadelijke) bacteriën in de mond zijn en de meest voorkomende locatie waar gaatjes (cariës) ontstaat.
Dat komt door de bacteriën die in tandplak leven. Tandplak bestaat uit resten uit voeding, speeksel en mineralen. De bacteriën scheiden als restproduct zuur uit. Dit zuur tast het tandglazuur aan en leidt uiteindelijk tot gaatjes. Daarnaast bouwt het laagje tandplak op en wordt het steeds dikker en gaat het verharden. Als het dus niet verwijderd wordt krijgt het de kans om te verharden, dan is er sprake van tandsteen. Tandsteen is niet alleen een bron van bacteriën maar kan ook schade toebrengen aan het tandvlees.
Tussenruimten schoonmaken
Met de elektrische tandenborstel heb je dus eigenlijk alleen het zichtbare gedeelte van de tandplak verwijderd. De tandplak in de tussenruimtes zal je handmatig moeten verwijderen. Hiervoor kun je het beste ragertjes gebruiken, omdat die de meeste tandplak verwijderen. Ragertjes bestaan uit kleine borsteltjes die je tussen de tanden steekt.
Wij raden de ragertjes van TEPE aan. De ragers van dit zeer gerenommeerde merk zijn zeer goed en gemakkelijk in gebruik en hebben een handig lang handvat. Uit vergelijkend onderzoek blijkt dat ragertjes het meeste effectief zijn in het verwijderen van tandplak, vele malen effectiever dan tandenstokers of.
Door de ragertjes te gebruiken verwijder je bacteriën en voedselresten uit de tussenruimtes tussen je tanden, wat de vorming van tandplak helpt te voorkomen. Eén keer per dag de tussenruimtes schoonmaken met een ragertje is voldoende. Doe dit aan het eind van de dag voor het slapen gaan, voordat je begint met tandenpoetsen.