Ga naar de inhoud

Slaapapneu: wanneer je ademhaling even stopt tijdens je slaap

slaapapneu

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en weer op gang komt tijdens de slaap. Dit gebeurt omdat de spieren in de keel en de achterkant van de keelwand tijdelijk verslappen, waardoor de luchtweg wordt geblokkeerd. Het resultaat is dat de persoon herhaaldelijk wakker wordt gedurende de nacht, zelfs als ze zich hier niet van bewust zijn, en dit kan leiden tot ernstige slaapverstoring.

Types slaapapneu

Er zijn twee hoofdtypes:

 1. Obstructieve slaapapneu (OSA): Dit is het meest voorkomende type. Het treedt op wanneer de spieren in de keel ontspannen en de luchtweg wordt geblokkeerd, vaak als gevolg van overtollig weefsel in de keel, een vernauwde luchtweg of een combinatie van factoren. Dit leidt tot een beperkte luchtstroom of tot tijdelijke ademstilstanden.
 2. Centrale slaapapneu (CSA): Bij CSA is de luchtweg niet fysiek geblokkeerd, maar het probleem ligt in de hersenen. Het centrale zenuwstelsel reguleert de ademhaling niet goed, waardoor de ademhaling herhaaldelijk stopt tijdens de slaap.

Centrale slaapapneu komt veel minder voor dan obstructieve; vooral kinderen en ouderen worden erdoor getroffen. Beide types komen regelmatig samen voor. Kinderen krijgen soms OSA door gezwollen amandelen.

Symptomen van slaapapneu

Slaapapneu kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen en symptomen, waaronder:

 • Luid snurken.
 • Herhaaldelijk wakker worden tijdens de nacht.
 • Extreme slaperigheid overdag.
 • Vermoeidheid.
 • Hoofdpijn bij het ontwaken kan een gevolg zijn van slaapapneu.
 • Problemen met de concentratie en het geheugen.
 • Stemmingsschommelingen.
 • Verhoogd risico op hoge bloeddruk, hartaandoeningen, beroertes en andere gezondheidsproblemen.

Wat doen?

Zelf

 • Obesitas is een grote risicofactor. Je gewicht onder controle houden en indien nodig vermageren kan helpen.
 • Ook roken en alcohol zijn factoren die slaapapneu kunnen veroorzaken of verergeren.
 • Probeer niet op je rug te slapen.

Oordopjes voor wie het bed met je deelt, kan een aanrader zijn.

Naar de dokter

Het is belangrijk om slaapapneu serieus te nemen en medische hulp te zoeken als je symptomen ervaart zoals slaperigheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en depressieve gevoelens. Doe dit zeker ook wanneer je luidruchtig snurkt of last hebt van vermoeidheid.

Een van de meest voorkomende behandelingen is het gebruik van een CPAP-apparaat (Continuous Positive Airway Pressure), om de luchtwegen open te houden tijdens de slaap. Andere behandelingsopties kunnen het aanpassen van de levensstijl, gewichtsverlies, chirurgie of orale apparaten omvatten, afhankelijk van de ernst en oorzaak van de slaapapneu.

Leestip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *