Slapen met een open mond verwijst naar de toestand waarin de mond van een persoon tijdens rust of in een ontspannen toestand gedeeltelijk of volledig open staat. Doorgaans is er hier geen duidelijke reden voor. De open mond kan variëren van een lichte opening van de mond tot een wijd openstaande mond.
Oorzaken van slapen met een open mond
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een open mond en het kan een teken zijn van onderliggende medische en tandheelkundige aandoeningen. Enkele mogelijke oorzaken van een open mond zijn:
- Ademhalingsproblemen: sommige mensen ademen voornamelijk door hun mond vanwege verstopte neusgaten, allergieën of andere ademhalingsproblemen. Dit kan leiden tot een open mond in een poging om voldoende lucht binnen te krijgen.
- Tand- of kaakproblemen: gebitsproblemen zoals ontbrekende tanden, kaakgewrichtsproblemen (TMJ), of problemen met de beet kunnen ervoor zorgen dat de mond open blijft.
- Gewoonte: sommige mensen hebben de gewoonte om hun mond open te houden, zelfs zonder een specifieke medische reden. Dit kan resulteren in een open mond, vooral als het een langdurige gewoonte is.
- Neurologische aandoeningen: in sommige gevallen kan een open mond het gevolg zijn van neurologische aandoeningen die de controle over de spieren van het gezicht en de mond beïnvloeden.
- Tot slot kunnen ook stress of het syndroom van Sjögren (ontsteking van de speekselklier) eveneens ervoor zorgen dat je slaapt met een open mond.
Medicatie – bijvoorbeeld om beter te slapen – kan de problemen verergeren, want een bijwerking van veel medicatie is een droge mond.
Gevolgen
Uit onderzoek van de Nieuw-Zeelandse slaapexpert Joanne Choi (zie deze blogpost) blijkt dat slapen met de mond open slecht is voor het gebit. Choi stelt dat het zelfs even slecht is voor je gebit als het drinken van frisdrank voor het slapengaan. Door te slapen met open mond droogt de mondholte uit, waardoor het speeksel uit de mond verdwijnt. Gezien speeksel een beschermende werking heeft tegen zuurvormende bacteriën (lees hier meer over de functie van speeksel), zal de zuurgraad in de mond stijgen. Dit verhoogt de kans op tanderosie en tandbederf. Volgens het onderzoek lopen voornamelijk de kiezen hierbij schade op. Het is immers de achterkant van de mond die het meest uitdroogt.
Wat doen?
Wat moet je nu doen als je vermoedt dat je slaapt met een open mond? Hierbij onze tips:
- Het is belangrijk om de oorzaak van een open mond vast te stellen, omdat het kan wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen of tandheelkundige problemen. Een huisarts is normaal gezien de eerste professional tot wie u zich moet wenden.
- Omdat een droge mond slecht is voor je gebit (zie hierboven), dien je frequenter naar de tandarts te gaan en moeten de fluoridemomenten verhoogd worden.
- Tijdens je slaap – bij wakkere momenten – af en toe een slokje water nemen helpt.
- Voor je gaat slapen kun je ook vaseline op je lippen smeren, omdat die dan wat meer aan elkaar plakken. Een verdergaande stap is je mond dichtplakken met tape.
- Wanneer je mond je mond open slaapt door overdreven speekselvorming, ga je best langs bij een logopedist. Deze zal je helpen je lipspanning te verbeteren. Vooral bij kinderen is dit een grote hulp.
Meer leesvoer staat op dit artikel van het OMFT.