Een rare gewaarwording, als je ’s nachts een raar geluid hoort en blijkt dat een huisgenoot zijn tanden knarst. Of misschien doe je het zelf ook wel in je slaap en krijg je het de volgende ochtend te horen. Tanden knarsen in de slaap komt veel voor, bij mensen van alle leeftijden. Het probleem is dat het veelvuldig knarsen je tanden flink kan beschadigen. Een knarsbitje gebruiken biedt dan bescherming.
Wanneer is tanden knarsen een probleem?
Het tanden knarsen vormt pas een probleem wanneer het langer aanhoudt en klachten geeft. De knarser kan ’s ochtends wakker worden met pijnlijke kiezen of kauwspieren. Ook slijten je tanden en kiezen door het knarsen. Iets wat je zelf kunt opmerken of de tandarts bij een controle. En in extreme gevallen kunnen zelfs de kaken ontwricht raken. Omdat de oorzaak van dit probleem niet altijd is aan te pakken, is één van de belangrijkste adviezen om je tanden te beschermen tegen slijtage. Wil je meer weten over de oorzaken van tanden knarsen, lees dan dit artikel.
Een knarsbitje beschermt de tanden
Gelukkig is de remedie eenvoudig, namelijk het ’s nachts dragen van een knarsbitje. Dat is een hoesje gemaakt van doorzichtige kunsthars dat over je tanden past. Deze kun je door de tandarts voor jou op maat laten maken, maar het is veel goedkoper om het zelf aan te schaffen. Je past het dan zelf aan naar de maat van jouw gebit en het is net zo effectief.
Er mee slapen went snel, vergelijkbaar met een nachtbeugel. Je kunt er natuurlijk vrijuit mee ademen en een slokje water nemen. Ook praten is geen probleem. Je kunt het vergelijken met een sportbitje alleen dan van iets dunner materiaal. Wanneer je ’s nachts gaat knarsen, dan voorkomt het knarsbitje dat je tanden en kiezen elkaar raken. Zo voorkom je onnodige slijtage. Ook het bijbehorende geluid is een stuk minder angstaanjagend.
Gebruik van een knarsbitje
Bij fanatieke knarsers is het bitje sneller toe aan vervanging, maar over het algemeen gaat het jarenlang mee. Je kunt het bitje poetsen met een tandenborstel en tandpasta en afspoelen met water. Overigens wordt aangeraden om extra goed je tanden te poetsen, nadat je met het bitje hebt geslapen. Een goed knarsbitje vinden we deze van Dentek. Het is gemaakt van veilig duurzaam materiaal, heeft een goede pasvorm en wordt geleverd met een bewaarbox waarin je het handig mee kunt nemen op reis.
Andere artikels over tandaandoeningen
- Gevoelige tanden? Wat is de oorzaak en wat kun je er tegen doen?
- Hoe ziet een gaatje eruit? Zo herken je een gaatje in je tanden
- Kaaskiezen, wat zijn het en wat kun je er tegen doen?
- Korter worden van tanden en kiezen: het gevolg van gebitsslijtage
- Oorzaken van kiespijn
- Tanden knarsen: een knarsbitje gebruiken
- Tanden komen scheef door: oorzaak en wat aan te doen?
- Tandenknarsen in je slaap: alles wat je moet weten
- Tandenknarsen? Oorzaken en tips
- Tandsteen voorkomen en verwijderen
- Verstandskiezen: pijn en ontsteking
- Waarom zijn mijn tanden geel?
- Wat is cariës of tandbederf en hoe kun je het voorkomen?
- Wat is tanderosie en hoe herken je het?
- Wat moet ik doen als mijn kind kiespijn heeft?
- Witte vlekken op tanden: wat is dat?