Bij veel kinderen en baby’s komen de tanden scheef door en groeien ze ook nog een tijdje scheef verder. Dat kan zowel bij het doorkomen van melktanden bij baby’s als bij het wisselen van het melkgebit naar volwassen tanden bij oudere kinderen voorkomen. Hoe komt dat en wat kun je er aan doen?
Oorzaak scheef groeiende tanden
Er zijn verschillende oorzaken waarom tanden scheef groeien. We zetten ze voor jou op een rijtje:
- Eerst en vooral speelt genetische aanleg een belangrijke rol in de ontwikkeling van het gebit. Als ouders scheve tanden hebben, is de kans groter dat hun kinderen ook tandafwijkingen zullen vertonen.
- Anatomische factoren kunnen een reden zijn, meer bepaald dat er te weinig ruimte is in de kaak voor de tanden. Soms groeit de kaak (tijdelijk) niet snel genoeg mee. Hierdoor kunnen de nieuw doorkomende kiezen en tanden scheef groeien en elkaar overlappen. Soms breken veel tanden ook tegelijk door of staan de oude melktanden nog in de weg. Door het gebrek aan ruimte drukken ze elkaar scheef. Dat is niet erg, want de kaak groeit nog even door.
- Verlies van melktanden op jonge leeftijd: vroegtijdig verlies van melktanden als gevolg van tandbederf of andere tandheelkundige problemen kan leiden tot verschuivingen in de positie van de overgebleven tanden, waardoor scheefgroei kan ontstaan.
- Duimzuigen en gebruik van fopspenen: langdurig duimzuigen of het gebruik van een fopspeen na de leeftijd waarop tanden beginnen door te komen, kan van invloed zijn op de positie van de tanden en de kaakgroei.
- Tandletsel: trauma aan de mond, zoals een val of een ongeluk, kan de positie van tanden beïnvloeden en leiden tot scheefgroei.
- De positie van de tong speelt een rol bij de ontwikkeling van het gebit. Een abnormale tongpositie, zoals een constant lage positie tegen de tanden, kan invloed hebben op de uitlijning.
Kun je scheefstand voorkomen?
Je kunt scheefstand in sommige gevallen – maar meestal niet – voorkomen. Wanneer de scheefgroei erfelijk is of wanneer er te weinig ruimte is in de kaak, kun je niets doen. Meestal gaat lost de scheefstand zich dan ook vanzelf op, zodra de kaken gaan groeien. Dan komt er meer ruimte in de kaak en komen de tanden vanzelf weer wat recht(er) te staan. Vaak komt het met de stand van de tanden uiteindelijk dus vanzelf goed. Mocht er nog wat scheef blijven staan, kan daar altijd in de puberteit nog wat aan gedaan worden met een beugel.
Als duimzuigen en gebruik van fopspenen een bijdragende factor is, kan het ontmoedigen van deze gewoonte helpen bij het voorkomen van verdere problemen. De tandarts kan advies geven over strategieën om duimzuigen te verminderen.
Bij trauma aan de mond (= letsel door een ongeluk) kan voor chirurgie geopteerd worden om de schade ter herstellen.
Tandverzorging bij scheefstand: tips
1) Flossen
Staan de tanden scheef en overlappen ze? Laat uw kind de tussenruimtes dan één keer per dag goed schoonmaken met flosdraad. Voedselresten kunnen hardnekkig vastzitten in tussenruimtes en zorgen voor tandbederf. Ragertjes (voorkeur) of flosdraad zijn aangewezen.
2) Goed poetsen vanaf het eerste tandje (!)
Sommige ouders stellen de tandverzorging van jonge kinderen uit, omdat deze soms zich hevig kunnen verzetten tijdens het tanden poetsen. Kies daarom voor een zachte tandenborstel en kindvriendelijke tandpasta met fluoride om het voor je kind (en jezelf 😏) zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Onze tips:
Andere artikels tandaandoeningen
- Gevoelige tanden? Wat is de oorzaak en wat kun je er tegen doen?
- Hoe ziet een gaatje eruit? Zo herken je een gaatje in je tanden
- Kaaskiezen, wat zijn het en wat kun je er tegen doen?
- Korter worden van tanden en kiezen: het gevolg van gebitsslijtage
- Oorzaken van kiespijn
- Tanden knarsen: een knarsbitje gebruiken
- Tanden komen scheef door: oorzaak en wat aan te doen?
- Tandenknarsen in je slaap: alles wat je moet weten
- Tandenknarsen? Oorzaken en tips
- Tandsteen voorkomen en verwijderen
- Verstandskiezen: pijn en ontsteking
- Waarom zijn mijn tanden geel?
- Wat is cariës of tandbederf en hoe kun je het voorkomen?
- Wat is tanderosie en hoe herken je het?
- Wat moet ik doen als mijn kind kiespijn heeft?
- Witte vlekken op tanden: wat is dat?