De uit Engeland over komen waaien zoete mixdrankjes of breezers zijn vooral ontwikkeld voor jonge mensen, die het drinken van echte alcoholische dranken nog niet zijn gewend. Het alcoholpercentage is laag (5-7%) en wordt verkregen door toevoeging van rum of van wodka. Deze drankjes zijn onder de jongeren snel populair geworden en de populariteit van mixdrankjes in het uitgaansleven stijgt nog steeds.
Het probleem
Breezers en andere mixdranken worden regelmatig in grote hoeveelheden gedronken op jongerenfeesten en in het uitgaansleven. Zij worden vaak direct vanuit de fles gedronken, teug voor teug, zodat de tanden langdurig met de frisdrank in aanraking komen. Om ze extra lekker te maken zijn er vruchtensappen aan toegevoegd, maar vaak ook zuren, zoals citroenzuur of fosforzuur. Vooral citroenzuur werkt sterk erosief op het tandglazuur. Ook het drinken van andere mixdrankjes is ongekend populair. Het drinken van Gin-tonic, Malibu Cola, Bacardi Cola, Wodka RedBull, Jagerbomb en verschillende lichtere mixjes als Bacardi breezer en Smirnoff zijn enkele voorbeelden van de dranken die het gebit aan kunnen tasten.
Het zuurgehalte van alcoholische mixdrankjes is direct te vergelijken met die van de gewone frisdranken en vruchtensappen, waarvan de schadelijkheid voor het gebit inmiddels voldoende duidelijk is geworden. Door de langdurige inwerking van de zuren op het tandglazuur, door slok voor slok te drinken en doordat de zuren zich aan de tanden hechten, ontstaat tanderosie. Door de dranken wordt het glazuur als het ware stukje bij beetje oplost en daardoor steeds zwakker (snel slijten). Dit noemen we tanderosie.
Een alternatief (zoet en licht alcoholisch) voor de mixdrankjes is helaas niet eenvoudig te vinden. Om schade aan het gebit te voorkomen wordt aangeraden om het gebruik van frisdrank, al of niet gemengd met alcoholische dranken, voor het behoud van de tanden zoveel mogelijk te beperken. Ook kan er door tweemaal kort te spoelen met water snel de erosieve en/of carieuze aanval gereduceerd worden.
Bier drinken en tanderosie
Je kunt als je een avond gaat stappen beter bier drinken, dit is veel minder schadelijk voor je gebit en het tandglazuur! Gewone bieren zijn licht zuur (PH 4,3) maar bevatten nauwelijks een buffer, zodat gemengd met speeksel er in de mond nauwelijks sprake is van een schadelijk PH. Daardoor is bier weinig erosief, bovendien wordt het vaak snel doorgeslikt, zodat de verblijfstijd in de mondholte kort is. Tanderosie treedt bij bierdrinkers alleen op, wanneer zij door overmatig gebruik gaan braken.