Tandsteen laat je meestal 1x per jaar verwijderen bij de tandarts of mondhygiëniste. Het weghalen van het tandsteen kan soms erg pijnlijk en vervelend zijn, zeker als je last hebt van gevoelige tanden. Wat kun je doen om de pijn te verminderen? En hoe kun je thuis vooraf al een deel van het tandsteen verwijderen?
Hoe haalt de tandarts het tandsteen weg?
Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees en achter en tussen je tanden. Dit zijn namelijk de plekken waar je vaak niet goed bij kunt tijdens het tandenpoetsen. Tandsteen kan dus niet volledig voorkomen worden door goed te poetsen en moet professioneel 1x per jaar worden weggehaald. De tandarts of mondhygiëniste verwijdert de aanslag met behulp van een schrapertje of tandsteenapparaat.
Het weghalen van tandsteen bij de tandarts wordt vaak als pijnlijk ervaren. De tandarts moet tegen het tandvlees en dichtbij de wortels de aanslag weghalen. Met het apparaat wordt het tandsteen van het tandoppervlak en onder het tandvlees verwijderd. Daarnaast vinden veel mensen het slangetje dat overtollig water, speeksel en restjes afzuigt erg vervelend. Het maakt slikken lastig, terwijl je lichaam daar wel de neiging toe heeft door het water en speeksel. Sommige mensen krijgen er zelfs kokhalsneigingen van.
Wat kun je doen om de pijn te verminderen?
Helaas is een bezoek aan de tandarts of mondhygiëniste toch echt nodig om tandsteen goed en grondig te verwijderen. Als de behandeling bij de tandarts of mondhygiëniste pijn doet kun je dit het beste aangeven aan hem of haar. De tandarts kan dan af en toe stoppen en voorzichtiger te werk gaan. Wanneer de behandeling van het tandsteen te pijnlijk wordt, kun je een verdoving (een verdovende pasta) vragen om de gevoeligheid te verminderen. Ondanks dat je toch echt naar de tandarts moet voor het wegnemen van tandsteen is er wel een goed trucje om de tijd van de (pijnlijke) behandeling te verkorten.
Hoe kun je zelf tandsteen verwijderen?
Door, voordat je naar de tandarts gaat, zelf thuis een groot deel van het tandsteen te verwijderen moet je minder lang in de behandelstoel liggen. De tandarts is minder lang bezig waardoor de pijn van zeer korte duur is. Je haalt het tandsteen zelf het beste weg met een professioneel tandartshaakje: hieronder staat een uitstekend setje op bol.com. Natuurlijk helpt 2x daags goed poetsen en dagelijks een tandenstoker of raggertje gebruiken ook om de hoeveelheid tandplak en aanslag te verminderen. Maar zelfs als je heel erg grondig en goed poetst ontstaat er na verloop van tijd tandsteen. Een grondige reiniging bij de tandarts of mondhygiëniste is dus zeker 1x per jaar nodig, maar je kunt met het zelf weghalen van tandsteen weghalen met een tandartshaakje wel de tijd van de behandeling verkorten.
Het lijkt wel of mijn tandarts altijd een soort slijptol of een zeer scherpe schraper gebruikt. Voelt niet prettig!
Het tandsteenapparaat is absoluut geen slijptol. Het is een staafje wat razend snel (ultrasoon) trillingen maakt. Daarom komt er ook zoveel water bij gebruikt; anders zou het erg warm worden. Pas als je het tegen de tand zet, kun je het horen en voelen. De trillingen zorgen ervoor dat het tandsteen los trilt. Het staafje past goed tussen de tanden en is volkomen veilig.
Wel kunnen de trillingen als onprettig/pijnlijk ervaringen worden. Aanvullende tip: Als je gevoelige tandhalzen hebt kun je dit het beste aan de tandarts aangeven. Hij zal dan niet zo snel naar een ultrasoon tandsteen apparaat grijpen maar het tandsteen handmatig reinigen.